Kittens zijn ongelofelijk schattig en wanneer mensen van plan zijn om een kat in huis te halen, denken ze dan ook vaak onmiddellijk aan een kitten. Het kan echter voor sommige gezinnen interessanter zijn een oudere kat in huis te nemen. Ze kunnen gerust even schattig zijn en hebben enkele belangrijke voordelen ten opzichte van een kitten.

Reeds ontwikkelde persoonlijkheid

Eén van de grootste voordelen van het in huis halen van een senior kat is ongetwijfeld: ‘wat je ziet is wat je krijgt’. Een oudere kat heeft een persoonlijkheid die reeds ontwikkeld is, terwijl de persoonlijkheid van een kitten nog moet gevormd worden.

Hoe lief en schattig dat kleintje er ook uit ziet, de kans bestaat dat hij opgroeit tot een onafhankelijke en norse kat die nooit op de schoot komt of constant buiten wil. Dit terwijl jij liever een schootkat wil die met plezier zijn dagelijkse dosis knuffels komt vragen: probleem!

Wil je liever niet het risico lopen dat je kitten uitgroeit tot een kat met een persoonlijkheid die minder goed bij je past, dan ben je soms beter af met een oudere kat. Zorg er wel voor dat je de tijd neemt om de senior kat te leren kennen voor je hem in huis haalt. Bezoek hem eerst een paar keer en kijk of jullie wel the perfect match zijn.

Houd er echter ook rekening mee dat een asielkat misschien niet volledig zichzelf is in die omgeving. Je zult hem pas echt goed leren kennen wanneer hij enkele weken bij jou woont.

De oudere kat is rustiger

Jonge katjes zijn erg speels en vergen veel tijd en aandacht. Oudere katten verdienen uiteraard ook aandacht, maar bij een kitten is dit toch nog een heel ander verhaal: van tientallen keren duidelijk proberen maken waar de kattenbak staat, over het aanleren dat een zetel niet dezelfde functie heeft dan een krabpaal, tot het plasje opkuisen dat tot jouw grote frustratie op dat prachtige paar designer schoenen is beland.

Ook je nachtrust moet er soms aan geloven met een aan de deur krabbende en miauwende kitten op een onmenselijk uur van de nacht.

Senior katten zijn een stuk rustiger en leren snel waar de kattenbak staat. Van hun vorig baasje hebben ze wellicht ook al geleerd dat de zetel enkel dient om in te slapen en niet om de nageltjes in te zetten.

Kortom: heb je splinternieuwe dure zetels, geen tijd om plasjes op te kuisen of hecht je veel belang aan je nachtrust, dan kies je misschien beter voor de iets oudere kat.

Een senior kat kost minder

Een oudere kat kost dikwijls minder dan een kitten, op voorwaarde dat de kat geen chronische ziektes heeft die medicatie en regelmatige behandelingen bij de dierenarts vereisen.

Haal je een kitten in huis dan moet je op heel wat kosten voorzien zijn. Je moet een kattenbak in huis halen, een krabpaal, speeltjes, je kitten laten vaccineren bij de dierenarts en last but not least: je kitten moet gesteriliseerd of gecastreerd worden!

Dit laatste kost al vlug meer dan €50 voor een castratie (kater) en meer dan €100 voor een sterilisatie (kattin). Adopteer je een senior kat van een gezin dat om de ene of andere reden niet meer voor de kat kan zorgen, dan zal dit gezin je vaak gratis alle spullen van de kat meegeven. Ook is de kat heel vaak al gecastreerd of gesteriliseerd.

Opgelet: ook oudere katten verdienen een regelmatig bezoek aan de dierenarts! Ook zij moeten worden ontwormd en een check-up krijgen van de algemene gezondheid.

Aangenaam gezelschap voor je andere kat

Heb je al een kat in huis die onlangs zijn compagnon is verloren en wil je graag een nieuw vriendje in huis halen om hem gezelschap te houden? Ook in dat geval kies je beter voor een oudere kat. Een senior kat is geschikter gezelschap, omdat hij meestal gemakkelijker zal aanvaard worden door jouw kat dan een kitten.

Kittens zijn heel actief en zullen willen spelen met je kat. Deze is echter niet gewoon om dagelijks te moeten omgaan met zoveel geweld en wil liever met rust gelaten worden. Plaats je een kitten bij je kat, dan kan dit leiden tot stress bij deze laatste.

Houd er wel rekening mee dat je katten altijd voorzichtig moet introduceren. Doe je dit niet correct, dan kan dit tot heel wat stress leiden die eigenlijk gemakkelijk te vermijden valt.

Een oude kat adopteren is een mooi gebaar

Met het adopteren van een oudere kat stel je een goede daad. Asielen hebben het vaak moeilijk om een nieuwe thuis te vinden voor senior katten. Mensen kiezen veel vaker voor een kitten dan een oudere kat. Bij de voordelen van een oudere kat wordt jammer genoeg niet altijd stilgestaan. Daarnaast worden de minder positieve kantjes van het in huis halen van een kitten vaak over het hoofd gezien.

Nochtans is het zo dat een kat die door jou gered wordt uit een asiel jou dankbaar zal zijn. Je biedt hem de kans om zijn oude dag door te brengen in een thuis bij mensen die bewust voor hem gekozen hebben. Een kat voelt dit doorgaans aan en dat zal je merken aan de aandacht en liefde die je van hem terugkrijgt voor dit mooie gebaar!