Met de komst van de smartphones werd fotografie de laatste jaren steeds populairder. Afbeelding poes maken? Geen probleem. Ik durf te wedden dat jouw kat ook meermaals per maand model mag staan…

Fotografie is echter een vak op zich en het is dan ook niet altijd even gemakkelijk om het perfecte kiekje van je liefste vast te krijgen.

Erg frustrerend wanneer je kat net beweegt op het moment dat je wilt fotograferen, de foto te donker blijkt te zijn of de aandacht meer naar de achtergrond gaat dan naar je model. Katten plaatjes maken is een kunst.

Herkenbaar? Geen nood! Met de juiste tips neem je in no time de perfecte foto van je kat!

Foto kat maken? 6 tips kattenfotografie

1. Het juiste moment

Kattenfotografie juiste moment

Fotografie is all about the right place at the right time. Het is heel belangrijk dat je het juiste moment weet uit te kiezen om een foto van je kat te nemen.

Je kunt natuurlijk een foto nemen wanneer je daar zin in hebt, maar de kwaliteit zal eronder lijden als je kat net op dat moment minder in the mood is voor een fotosessie.

Alles hangt natuurlijk af van welke soort foto je graag wilt: je spelende kat, je slapende kat, je etende kat, een frontaal portret, … Een slapende kat leg je uiteraard heel gemakkelijk op de gevoelige plaat vast, terwijl het bloed, zweet en tranen kan kosten om een mooie foto te maken van een poes tijdens het spel.

Wanneer we onze kat willen fotograferen willen we doorgaans een mooi plaatje maken van hem. Kies voor een portret een moment uit waarop je kat rustig is, bijvoorbeeld net na het eten of wanneer hij pas wakker is.

Zo krijg je hem makkelijker stil en verkleint de kans dat je foto naar de vaantjes is door een beweging van je kat op het verkeerde moment.

2. De juiste plaats

Foto kat juiste plaats

Denk je het juiste moment te pakken te hebben, dan is het van het grootste belang om de geschikte plek uit te kiezen. Kies voor een achtergrond die niet te druk oogt.

De aandacht wordt dan immers naar de achtergrond getrokken en niet naar het hoofdonderwerp, onze kat. Zorg ervoor dat er geen stoelen, tafels of prullen te zien zijn op de achtergrond.

In huis werkt een effen achtergrond altijd goed. Eventueel kan je één enkel voorwerp uitkiezen dat mee de foto op gaat. Dit voorwerp moet dan wel een meerwaarde bieden.

Denk bijvoorbeeld aan een mooi kussen waarop de kat ligt of een leuk kleurrijk speeltje dat de foto dat tikkeltje extra geeft.  Buitenshuis kan je een mooie muur opzoeken als achtergrond of spelen met wat de natuur te bieden heeft: je gazon, een stapel hout, een boomstam, …

3. Kattenfotografie met een smartphone

Afbeelding poes met smartphone

De beste foto’s neem je nog altijd met een zogenaamde spiegelreflexcamera, een fototoestel dat professionele fotografen gebruiken. Om het maximale uit zo’n toestel te halen moet je je echter verdiepen in termen als ‘diafragma’ en ‘sluitertijd’.

Zie je dit niet zitten? Geen probleem. Tegenwoordig kan je al heel mooie foto’s maken met een smartphone.

Vooral de iPhone doet het goed op dit vlak. Ook de Samsung Galaxy S5 zou een topper zijn.

Bovendien kunnen tal van apps je helpen om je foto nog mooier te maken.

4. De belichting

afbeeldingen katten belichting

De juiste belichting maakt of kraakt je foto. Voor dé perfecte foto van je kat maak je best gebruik van natuurlijk daglicht. Kies ofwel een plekje uit buiten ofwel op een plaats in huis waar veel natuurlijk licht binnenvalt.

Wat je ook doet… gebruik geen flits! Inderdaad, fotografen gebruiken een flits. Waarom kan jij dat dan niet doen?

Een professionele flits is helemaal niet hetzelfde als dat kleine ding aan de achterzijde van je smartphone. Bovendien moet een professionele flits ook op de juiste manier worden ingesteld om het juiste effect te bekomen.

Met de flits van een smartphone kan je dit niet en de foto’s zijn dan ook meestal niet mooi.

Naast het feit dat een flits je foto geen eer aandoet zal ook je kat er niet tevreden mee zijn. Katten kunnen schrikken van de flits: weg is je onderwerp…

Let op met zonlicht. Trek niet tegen de zon in. Dit geeft een zekere waas, waardoor het onderwerp minder afgelijnd is. Tenzij het je bedoeling is zo een effect te creëren natuurlijk.

Het allermooiste is een foto bij een opkomende of ondergaande zon. Zorg dat het zonlicht op de snoet van je kat valt. Dit geeft een prachtig resultaat. Het recept voor de perfecte foto van je poes!

5. De compositie

Katten plaatjes compositie

Naast plaats, moment, toestel en belichting is ook de compositie erg belangrijk. Compositie betekent dat er een zekere ordening in de foto zit, met als doel deze minder chaotisch te doen ogen.

Zo kan er bijvoorbeeld een denkbeeldige horizontale of verticale lijn in de foto te zien zijn. Compositieregels worden ook gebruikt om het onderwerp op de juiste plaats in beeld te brengen.

Meestal is het niet mooi om je onderwerp pal in het midden van het beeld te zetten met links en rechts veel achtergrond. Zo kun je de ‘Regel van derden’ proberen toe te passen bij het maken van katten plaatjes.

De regel van derden toepassen is gemakkelijk:

  • Deel het beeld in je gedachten op in 9 gelijke rechthoekige vakjes (3 kolommen van gelijke breedte en 3 rijen van gelijke breedte).
  • Probeer vervolgens het onderwerp (in dit geval je kat dus) op één van de kruispunten van het rooster te plaatsen (waar de hoeken van om het even welke 4 rechthoeken kruisen).
  • Je kan ook het onderwerp aan de zijkant van de foto in beeld brengen.

Probeer eens een aantal dingen uit en je zal snel zien dat een onderwerp zeker niet in het midden hoeft te staan om de perfecte foto te bekomen. Speel met de plaats van je kat binnen het kader, met de afstand tot je kat, met bestaande en denkbeeldige lijnen en met kleuren.

Ook voor fotografie en afbeeldingen van katten geldt: oefening baart kunst!

6. Niet eenvoudig: de actie-shot

Poezen plaatjes actie shot

Als jij één van die baasjes bent die zijn smartphone vrijwel altijd bij de hand heeft om toch maar op het juiste moment dat prachtige kiekje van je liefste te maken, dan heb je het ongetwijfeld al meegemaakt.

Een actie-shot nemen is niet eenvoudig! 👿

Net op het moment dat jij klaar bent om de shot van je leven te nemen van je mooi stilzittende of stilliggende kat, gebeurt het: hij beweegt en het resultaat is een foto met niet meer dan een wazige streep.

Om de vervelende effecten van bewegingsonscherpte tegen te gaan zijn er een aantal tips waarmee je rekening kan houden:

  • Neem je foto’s zoveel mogelijk in natuurlijk daglicht

Als er te weinig licht op de lens valt zal de kans groter zijn dat er bewegingsonscherpte optreedt.

Wil je toch een foto nemen bij minder licht (en neen, de flits van je smartphone gebruiken is geen goede optie, remember?) dan zorg je er best voor dat je niet teveel beweegt met je hand terwijl je de foto maakt.

Je kan er eventueel voor zorgen dat je de smartphone of het fototoestel (in dat laatste geval is een statief heel handig) laat rusten op een vlak zoals een tafel of zitting van een stoel.

  • Neem meerdere foto’s vlak na elkaar

Je zal zien dat sommige foto’s scherper zijn dan andere.

  • Hoe verder, hoe gemakkelijker

Bewegingsonscherpte valt minder op als het onderwerp zich verder van je fototoestel bevindt.

Wil je een beeldvullend portret maken van je kat dan ben je natuurlijk minder met deze tip.

  • Pas de focus aan

Op de meeste smartphones kan je de focus aanpassen.

Als je je kat in beeld hebt tik je op het scherm op de kat.

De focus komt dan op de kat te liggen en deze wordt extra belicht.

Extra belichting betekent minder kans op bewegingsonscherpte, dus mooi meegenomen!

Wij hopen dat we erin geslaagd zijn om je enkele waardevolle richtlijnen mee te geven! Veel fotoplezier!

Indien je zelf nog opmerkingen of suggesties hebt om leuke poezen plaatjes te maken, aarzel niet om een reactie te plaatsen hieronder!