Van sommige stoffen zoals schoonmaakmiddel en shampoo kunnen we wel vermoeden dat ze giftig zijn voor katten. Er zijn echter ook stoffen waarvan we niet meteen zouden denken dat ze schadelijk zijn voor een kat. Hieronder volgt een overzicht van 9 giftige stoffen voor katten.

Tandpasta

Het is aan te raden het gebit van je kat te onderhouden door hem van kleins af aan gewoon te maken zijn tanden te poetsen. Doe dit echter nooit met mensentandpasta. Het fluoride gehalte in deze tandpasta is veel te hoog, wat schadelijk is voor de kat. Gelukkig houden de meeste katten niet van de scherpe geur, waardoor ze niet snel geneigd zijn aan tandpasta te likken.

Chocolade

Er zijn katten die allerlei dingen binnenspelen en zelfs niet vies zijn van een stukje chocolade. Hoe graag je jouw kat ook wilt verwennen, doe dit niet met chocolade. Chocolade bevat immers theobromine, een stof die katten veel trager afbreken dan mensen. Theobromine is ook giftig voor honden, maar katten geraken al vergiftigd bij een zeer lage dosis. Meer honden sterven echter van chocoladevergiftiging dan katten, aangezien katten minder snel chocolade eten. Zij kunnen immers geen zoet smaken.

Onrijpe tomaten en rauwe aardappelen

Je zou ze het niet nageven, maar de voor ons oh zo gezonde tomaten en aardappelen boordevol vitaminen zijn giftig voor de kat. Rijpe tomaten kunnen minder kwaad, maar de onrijpe groene variant bevat veel schadelijke tomatine. Ook rauwe aardappelen vormen een gevaar vanwege de alkaloïden die ze bevatten.

Melk en melkproducten

Katten en melk, is dat geen match made in heaven? Dat katten verzot zijn op melk weten we allemaal. Maar dit betekent niet noodzakelijk dat het ze ook goed doet!

Enkel kittens die nog drinken bij de moeder kunnen melk verdragen. Maar dan nog gaat het om melk van een kat en niet van een koe. Koeienmelk is simpelweg niet geschikt. Melk bevat lactose dat wordt afgebroken door het enzym lactase.

Wanneer katten nog gevoed worden door de moeder, kunnen zij zonder problemen de lactose afbreken. Naarmate ze ouder worden neemt het gehalte aan lactase drastisch af. Een volwassen kat die melk drinkt kan de lactose in de melk niet goed afbreken wat gasvorming, diarree en zelfs braken tot gevolg kan hebben.

Geef je jouw volwassen kat af en toe melk en merk je geen problemen? Dat kan. Sommige katten worden nooit lactose-intolerant en blijven melk perfect verteren. Het is een kwestie van uit te testen wat melk met jouw kat doet.

Druiven

Er zijn tot op heden heel wat gevallen gezien van honden die vergiftigd raken door druiven of hun gedroogde variant, rozijnen. De symptomen zijn buikpijn, diarree, braken, lusteloosheid en uitdroging. Een ander zeer ernstig gevolg dat mogelijk is, is acuut nierfalen. Bij katten is er minder geweten over het probleem, maar er zijn toch enkele gevallen gedocumenteerd van druiven –of rozijnenvergiftiging.

Wellicht zijn katten gewoon minder geneigd om rozijnen of druiven te eten dan honden. Bij honden is bewezen dat zelfs kleine hoeveelheden al vergiftiging kunnen veroorzaken. De exacte substantie van de druif die de problemen veroorzaakt is nog niet bekend.

Cafeïne

Zit je kat soms op de schoot bij het ontbijt? Gezellig! Let echter op dat je hem niet te dicht bij je kopje koffie laat komen. Katten zullen niet snel geneigd zijn koffie te proeven, maar het is belangrijk hier toch voor uit te kijken. De cafeïne in koffie prikkelt het zenuwstelsel en kan leiden tot trillen, braken en diarree.

Let niet enkel op voor koffie, maar ook voor andere voedingsmiddelen die cafeïne bevatten. Denk hierbij aan cola, energiedrank, thee en… chocolade!

Kippenbotten

Wees voorzichtig met het geven van kippenbotten. Kleine botjes kunnen in zijn geheel worden ingeslikt en een obstructie veroorzaken in de darmen. Het botje moet dan chirurgisch worden verwijderd. Nog gevaarlijker is wanneer een bot gaat splinteren.

Een splinter kan met zijn vlijmscherpe randen de darmwand perforeren en een levensbedreigende buikvliesontsteking veroorzaken. Laat kippenbotjes niet rondslingeren, maar gooi ze onmiddellijk in de vuilbak.

Brooddeeg

Ben je een keukenprins of –prinses die graag zelf brood bakt? Houd de kat maar liever ver weg van je verse deeg. Ongebakken brooddeeg kan giftig zijn voor je kat. Het deeg zet uit in de warme maag, zoals het dat doet in een oven. De maag zwelt op, de bloeddoorstroming in de maag vermindert en het dier krijgt ademhalingsproblemen.

Een bijkomend probleem is dat de gist in het deeg het aanwezige suiker omzet in alcohol. De kat kan hierdoor ook nog eens een dodelijke alcoholvergiftiging oplopen.

Xylitol

De negende en laatste giftige stof uit ons lijstje van giftige stoffen voor katten is Xylitol. Xylitol is een zoetmaker die gebruikt wordt in diverse soorten snoep en kauwgom. Ook in sommige tandpasta’s wordt het gebruikt. Inname van deze stof kan ervoor zorgen dat de bloedglucosespiegel van de kat te laag wordt. Symptomen van een te lage bloedsuikerspiegel zijn onder andere braken, desoriëntatie, trillen en zelfs beroerte en coma.

Wanneer je vermoedt dat jouw kat één van de bovenstaande stoffen heeft ingenomen, neem dan zo snel mogelijk contact op met jouw dierenarts. Voor melk is dit uiteraard niet nodig, maar wel bij de voedingsstoffen die echt giftig zijn. De dierenarts zal een braakopwekkend middel toedienen.

Wanneer de giftige stof al enige tijd aanwezig is in het lichaam is het niet meer zinvol om het dier te laten braken. Er zal dan door de dierenarts een ander middel worden toegediend dat voorkomt dat de giftige stof wordt opgenomen in het bloed. Ook bij een splinter zal men het dier niet laten braken. De splinter komt dan immers in beweging en kan opnieuw schade berokkenen aan het spijsverteringsstelsel.