De populaire Bengaalse kat lijkt wel op een klein luipaard. Eigenlijk is hij dat ook een beetje.

Als we dieper gaan graven in zijn geschiedenis, vinden we dat de Bengaalse kat een kruising is van een Aziatische Luipaardkat met een kortharige huiskat. De Aziatische Luipaardkat leeft in het wild in onder andere Azië en India.

Het doel van de katten te kruisen was een ras te creëren met het zachte karakter van een huiskat en het uiterlijk van een wilde kat. De kittens die hieruit werden geboren werden opnieuw gekruist met zorgvuldig geselecteerde huiskatten.

Zo ontstond de Bengaalse kat of kortweg Bengaal. In de jaren 80 van de vorige eeuw werd het ras erkend. Dit maakt dat het een relatief jong ras is.

Fysieke kenmerken van de Bengaalse kat

De Bengaalse kat is een middelgrote kortharige kat met een prachtige tekening. De patronen die in de loop der jaren werden erkend zijn ‘Marbled’ en ‘Spotted’, wat zoveel betekent als ‘gemarmerd’ en ‘gevlekt’.

Een Spotted Bengaal heeft kleine zwarte, afgeronde vlekjes. Een Marbled patroon wordt gekenmerkt door brede zwarte strepen. Op de buik heeft hij steeds vlekjes.

Qua kleur onderscheiden we twee soorten: de Brown Tabby, met een bruinachtige achtergrond en de Sneeuwbengaal met een ivoorkleurige achtergrond.

De botten en spieren van de eerder lange Bengaalse kat zijn krachtig. Hij heeft opvallend hoge jukbeenderen en grote blauwgroene ogen. Zijn staart is vrij dik, middellang en eindigt op een zwarte, afgeronde punt.

Persoonlijkheid van de Bengaalse kat

Ondanks hun afstamming van de wilde Aziatische Tijgerkat zijn Bengalen rustig. Ze stellen hun baasje graag tevreden en komen gemakkelijk op schoot. In ruil hiervoor verwachten ze wel veel aandacht terug. Het is zo dat de kater over het algemeen rustiger en vriendelijker is dan de poes.

Bengalen zijn speelse katten. Ze vervelen zich nogal snel en hebben dus nood aan dagelijkse speeltijd. Ook wanneer hij alleen thuis is moet hij de mogelijkheid hebben te spelen en klimmen. Dit kan enige aanpassing van je interieur vragen. Installeer voor je Bengaal een hoge krabpaal of een klimparcours van plankjes aan een lege muur.

De Bengaalse kat is door zijn behoefte aan activiteit niet de ideale binnenkat. Hou je hem wel binnen, dan heeft hij op zijn minst voldoende ruimte nodig. Kinderen en andere huisdieren vormen voor dit ras geen probleem.

Gezondheid van de Bengaalse kat

Over het algemeen is de Bengaalse kat een gezond ras. Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM) is een ziekte die echter vaak gezien wordt bij Bengalen. Lees meer over HCM in ons artikel over de Brits Korthaar, een ras dat eveneens gevoelig is voor het ontwikkelen van deze ziekte.

Bengaalse katten zijn gepredisponeerd tot het ontwikkelen van Progressieve Retina Atrofie, kortweg PRA. Deze ziekte komt voornamelijk voor bij honden, maar treft onder de katten onder andere de Bengaalse kat en de Abessijn. PRA is een aftakeling van de cellen in het netvlies. De ziekte kan op heden niet worden behandeld en leidt uiteindelijk tot blindheid.

Een derde vaak voorkomende aandoening bij de Bengaalse kat is een luxatie van de knieschijf. Deze laatste schiet als het ware van zijn plaats, waardoor de kat zijn knie niet langer kan buigen en hij gaat manken. Het is een pijnlijke conditie die vaak een chirurgische ingreep vereist.

Verzorging van de Bengaalse kat

Op vlak van verzorging is de Bengaalse kat geen werkgever. Hij heeft een korte vacht die slechts sporadisch kammen vereist.

Weetje over de Bengaalse kat

Een leuk weetje over de Bengaalse kat om af te sluiten: Bengalen houden van water! Terwijl water de meeste katten afschrikt, is dit voor de Bengaalse kat volledig anders. De kans is zelfs groot dat hij je met plezier vergezelt onder de douche!