Over dit vriendelijke ras, dat vaak verward wordt met de Karthuizer, valt het één en ander te vertellen…

Zoals zijn naam doet vermoeden, kent het ras zijn oorsprong in Engeland. De Britse Korthaar zou gedurende de Romeinse periode in Engeland zijn aangekomen. Harrison Weir was een Engelse fokker die gestart is met een programma voor het ras. De Britse Korthaar werd voor het eerst tentoongesteld in de Crystal Palace in 1871.

Oorspronkelijk werden dit ras en de Karthuizer als één en hetzelfde ras erkend, omdat ze zo sterk op elkaar leken en er daardoor veel gekruist werd. De rassen werden later weer gescheiden, waarna de Britse Korthaar gekruist werd met de Pers om hem een wat ronder uiterlijk te geven.

De variatie in kleuren werd eveneens uitgebreid. Ook in Amerika werd de Britse Korthaar erkend, in de late 20ste eeuw. Hij werd ginder gekruist met de Amerikaanse Korthaar.

Uiterlijke kenmerken van de Britse Korthaar

De Britse korthaar is een middelgrote tot grote kortharige kat. Hij is goed gespierd en gedrongen. De Britse Korthaar heeft een ronde schedel met bolle kaken en grote ogen. De oren zijn vrij klein in vergelijking met het hoofd. Zijn staart is kort tot middellang.

Hieronder krijg je een overzicht van enkele prachtige Britse Kortharen. Deze hebben allen deelgenomen (samen met hun fiere kattenbaasjes) aan onze periodieke wedstrijd.

Camil – Britse Korthaar en winnaar fotowedstrijd:

Britse korthaar camil deelnemer fotowedstrijd

Chanda – Britse Korthaar en winnaar fotowedstrijd:

britse korthaar chanda deelnemer fotowedstrijd

Lewis – Britse Korthaar en deelnemer fotowedstrijd:

britse korthaar lewis deelnemer fotowedstrijd

Sissi – Britse Korthaar en succesvol deelnemer fotowedstrijd:

Britse korthaar sissi deelnemer fotowedstrijd

Floo – Britse Korthaar en deelnemer fotowedstrijd in kerstmis-stijl!

Britse korthaar floo deelnemer fotowedstrijd

Luna, Kayra en Kenzo – Britse Kortharen deelnemers fotowedstrijd:

Britse korthaar luna-kayra-kenzo deelnemer fotowedstrijd

Karakter van de Britse Korthaar

Net zoals de Pers heeft ook de Britse Korthaar een rustig, vriendelijk karakter. Als kitten is hij wel wat speelser dan de Pers. De volwassen Britse Korthaar is over het algemeen minder actief dan de meeste andere rassen.

Het ras kan zich goed op zijn eentje bezighouden en is dus vrij onafhankelijk. Hij is geen schootzitter, maar is wel graag in de buurt. Ondanks zijn onafhankelijkheid is hij toch een aanhankelijke kat die subtiel komt vragen om geaaid te worden.

Britse Kortharen kunnen goed overweg met kinderen, wat van hen de ideale gezinskat maakt. Zij kunnen het ook opvallend goed vinden met andere dieren. De kat kan perfect binnenshuis leven. Heb je een tuin, dan kan je hem gerust af en toe buiten laten. Hij gaat niet snel ver weg van huis, aangezien hij geen groot territorium nodig heeft.

Bekijk onderstaande video (2 minuten) om een prachtige Britse Korthaar in actie te zien:

Gezondheid en verzorging

Ondanks het feit dat de Britse Korthaar gemiddeld langer leeft dan de meeste andere kattenrassen, is hij gepredisponeerd met enkele erfelijke ziekten. Zo heeft hij een kans om belast te zijn met HCM of Hypertrofische Cardiomyopathie.

Deze hartziekte is erfelijk, maar komt niet zelden pas op latere leeftijd tot uiting. De hartspier wordt abnormaal dik waardoor het hart moeilijker kan pompen. De kat slaapt meer dan gewoonlijk, lijkt het moeilijker te krijgen met ademen bij de geringste inspanning en kan tekenen van plotse zwakte vertonen.

De ziekte leidt op den duur tot hartfalen of Polycystic Kidney Disease (PKD), een ziekte die ook bij de Pers voorkomt. PKD kan door de fokker worden vastgesteld door middel van een genetische test. Op heden kan HCM nog niet worden vastgesteld. Goede fokkers laten fokouders testen door middel van een echocardiogram van het hart.

Als je een raskitten koopt bij een fokker, zorg er dan altijd voor dat je de testen van de ouders van de kitten te zien krijgt. Op de fokkerswebsite van Royal Canin, www.breeders.royalcanin.be, kan je gemakkelijk een fokker van een bepaald ras opzoeken per provincie.

De Britse Korthaar heeft een dikke ondervacht die wekelijks een kambeurt vraagt. De korte vacht maakt dat dagelijks kammen niet nodig is, behalve in de ruiperiode.

Kortom: de Britse Korthaar is een populair kattenras en daar is een reden voor. Deze lieve, zachtaardige poes is een aanrader voor elk gezin!