[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Voor buitenkatten zijn er heel wat gevaren die op de loer liggen: te snel rijdende wagens, kattenhaters met slechte bedoelingen, gazons die behandeld zijn met giftige producten, …

Al lopen buitenkatten de grootste risico’s om een ongeval tegen te komen, ook zijn er heel wat potentiële gevaren in huis voor katten. Het is onze plicht als kattenbaasjes om gepast te anticiperen op deze gevaren in huis voor katten.

Hou rekening met de volgende gevaren in huis voor katten en maak je woning helemaal cat proof. Op die manier kan je met een gerust hart de deur achter je dicht trekken ’s ochtends.

Gevaren in huis voor katten – Infographic

Onderstaande infographic is een grafische weergave van alle gevaren in huis voor katten. Na de infographic worden alle gevaren in huis voor katten in detail besproken.

gevaren in huis infographic algemeen canessi

Giftige stoffen

In het gemiddelde huishouden zijn er heel wat giftige stoffen te vinden. Enkele voorbeelden van typische schadelijke producten zijn kuismiddelen, antivriesmiddel, verf en nagellak remover.

Jammer genoeg moeten we het niet altijd zo ver gaan zoeken. Ook bepaalde voedingsmiddelen die vaak door de mens worden geconsumeerd zijn schadelijk voor katten. Je kan meer lezen over giftige stoffen voor katten in ons artikel.

Een ander typisch voorbeeld is de inhoud van het medicijnkastje. Als dat kastje niet makkelijk open te krijgen is door katlief is er geen probleem. Laat echter nooit pillen onbewaakt in huis rondslingeren.

Minder voor de hand liggend, maar daarom niet minder gevaarlijk zijn bepaalde bloemen en planten. Zo is het geweten dat de Kerstster en de Hyacint giftig zijn voor huisdieren.

Zorg er ten allen tijde voor dat alle giftige producten onbereikbaar zijn voor je kat. Denk hierbij dus niet enkel aan chemische producten en medicijnen, maar ook aan andere gevaren in huis voor katten zoals alledaagse voedingsmiddelen en planten die een potentiële vergiftiging voor je kat inhouden.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kleine voorwerpen

Laat nooit kleine voorwerpen in huis rondslingeren. Net zoals bij kleine kinderen is het belangrijk deze achter slot en grendel te steken. Katten spelen immers graag met kleine spulletjes zoals paperclips en knopen. Zo een voorwerp inslikken is snel gebeurd en kan in het slechtste geval leiden tot beschadigingen in het spijsverteringsstelsel.

Ook cadeaulintjes vormen een gevaar. Iedereen weet dat katten graag met koordjes en lintjes spelen, maar berg ze best op wanneer je je kat niet in het oog hebt.

Pas ook op met kattenspeeltjes die losse onderdelen bevatten – dit zijn ook gevaren in huis voor katten. Er zijn genoeg veilige speeltjes voor katten op de markt, zonder stukjes die na hevig bijtgedrag los kunnen komen. Heb je toch minder veilige speeltjes in huis, laat je kat dan in ieder geval nooit onbewaakt met het speelgoed achter.

Wees tot slot ook voorzichtig met voedselresten die je laat rondslingeren. Denk maar aan de schelpjes van pistachenootjes, de pitten van olijven en kippenbotjes. Vooral deze laatste zijn gevaarlijk. Botjes kunnen immers dwars gaan zitten in het spijsverteringskanaal en een obstructie veroorzaken of gaan splinteren met een perforatie tot gevolg.

Warmtebronnen

Katten zijn nieuwsgierige dieren en trekken dan ook graag op onderzoek uit. Vooral de ontdekkingstochten op het keukenaanrecht zijn interessant.

Heb je alle voedselresten in de vuilbak gegooid, dan rest er nog het gevaar van de hete kookplaten. Zorg er steeds voor dat je kat geen toegang heeft tot het fornuis vlak na het koken! Een kat die zich van geen kwaad bewust is en op een gloeiende kookplaat springt kan zich immers op korte tijd lelijk verbranden.

Zorg er ook voor dat je katten nooit onbewaakt bij hittebronnen zoals kachels en open haarden achterlaat. Een kat kan uit nieuwsgierigheid bovenop de kachel springen of kan een vuurspat op zich krijgen terwijl hij een lekker dutje doet voor de open haard.

Menig kat heeft zich reeds verbrand aan een kaars. Om de ene of andere reden worden katten vaak aangetrokken tot dat flikkerende vlammetje en hebben ze de neiging eraan te gaan snuffelen. Er is slechts een korte aanraking met de vlam nodig om een verbrand neusje tot gevolg te hebben!

Samenvatting: warmtebronnen zijn gevaren in huis voor katten en kattenbaasjes dienen alert te zijn!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Scherpe voorwerpen

In vrijwel elke kamer is er wel een scherp voorwerp te vinden: messen en tandenstokers in de keuken, nagels in de garage of berging, naalden die in een gesloten naaikit horen, … Zorg dat je deze steeds opbergt zodat je kat er niet aan kan. Een ongeval is immers snel gebeurd.

Iets wat vaak vergeten wordt is het scheermesje dat achterblijft op de rand van het bad of op de bodem van de douche. Katten kunnen zich verwonden door aan het mesje te snuffelen of ermee te jongleren.

Een raam in klikstand

Als er één groot gevaar is in huis waar we je nooit voldoende voor kunnen behoeden, is het een raam in de ‘klikstand’. Reeds heel wat kattenbaasjes zijn hun kat verloren op deze manier.

Wanneer een raam in de klikstand staat en jouw nieuwsgierige viervoeter wil graag een fris luchtje scheppen, dan bestaat het gevaar dat hij erdoor wilt kruipen. Jammer genoeg laat een raam in klikstand niet toe om eenvoudig en galant van binnen naar buiten (of omgekeerd) te springen.

Het gebeurt dan ook zeer vaak dat een kat naar beneden schuift en klem raakt. Ongeacht het lichaamsdeel dat klem zit (de buikstreek of erger nog, de keel): voor een kat is dit een langzame en zeer pijnlijke gruweldood.

We geven je graag een gouden raad mee: laat je kat nooit ofte nooit onbewaakt achter in een huis waar één of meerdere ramen in klikstand staan. Zelfs wanneer je wél thuis bent wordt het ten sterkste afgeraden. Je hoeft maar twee minuutjes de rug gekeerd te hebben of het kan al gebeurd zijn.

Ook wanneer je de deur van de kamer met het geopende raam hebt gesloten is nog niet alle gevaar geweken. De deur kan openwaaien of een huisgenoot die zich van geen kwaad bewust is gaat de kamer binnen en laat de deur open.

Andere gevaren in huis voor katten

  • Let op met niet-beschermde elektriciteitsdraden. Katten houden ervan op dingen te kauwen. Jammer genoeg weten ze niet van welke zaken ze beter af blijven.
  • Minder voor de hand liggend: het sofabed. Zoals katten houden van kauwen houden ze evenzeer van verstoppertje spelen. Een sofabed is dan ook een geweldig ding om zich in of achter te verstoppen. Let op als je het onding inklapt of uittrekt!
  • Ook andere verstopplaatsen zijn in trek. Denk aan wasmachines en droogtrommels. Doe het deurtje van deze toestellen steeds dicht na gebruik of check de toestellen alvorens ze te vullen.
  • Zorg ervoor dat je kat geen toegang heeft tot de badkuip waar nog water in is of tot de inhoud van de toiletpot. Vooral kittens die in het bad of de toiletpot vallen geraken vaak niet meer terug omhoog op het gladde oppervlak.

Zoals je leest zijn er heel wat gevaren in huis voor katten die eenvoudig kunnen worden vermeden. Wanneer je je huis volledig kattenveilig achterlaat dan kan je katlief met een gerust hart alleen thuis laten![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]