Voor mensen bestaan er tal van diëten, waaronder het Sonja Bakker dieet met als bekende leuze ‘Je bent wat je eet’. We kunnen niet ontkennen dat wat onze mond binnen gaat inderdaad een invloed heeft op onze gezondheid en ons gewicht. Bij dieren is dat niet anders.

Overgewicht of obesitas bij honden en katten is een ernstig en jammer genoeg groeiend probleem. Recent onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 50% van de katten en honden kampt met overgewicht.

Overgewicht verhoogt de kans op ernstige gezondheidsrisico’s zoals artrose, astma, hartaandoeningen en diabetes en kan zelfs een invloed hebben op de levensverwachting van uw huisdier. Overgewicht is meestal het gevolg van te grote hoeveelheden voedsel of te vette voeding, in combinatie met een gebrek aan lichaamsbeweging.

Om het gewicht te kunnen handhaven moet je kat precies evenveel calorieën verbranden als hij binnenkrijgt. Als de dagelijkse energie-inname groter is dan het energieverbruik wordt het dier zwaarder. Naast een positieve energiebalans en het soort voedsel zijn er nog een aantal andere factoren die bijdragen aan obesitas:

Erfelijkheid

Sommige rassen zijn vatbaarder voor overgewicht. De Britse Korthaar, Amerikaanse Korthaar en de Pers zijn hiervan voorbeelden.

Castratie en sterilisatie

De castratie van de kater en sterilisatie van de kattin zijn één van de belangrijkste risicofactoren voor overgewicht. Castratie en sterilisatie induceren een verhoogde voedselinname door veranderingen in het hormonale systeem.

Leeftijd

Oudere katten worden minder actief wat vaak leidt tot een positieve energiebalans aan het eind van de dag en dus zwaarlijvigheid na verloop van tijd.

Ziekten

Bepaalde ziekten zoals een te traag werkende schildklier kunnen ervoor zorgen dat de kat zwaarder wordt, zelfs al krijgt hij dagelijks een strikte hoeveelheid van dezelfde gezonde voeding!

Onderschatting van overgewicht

Het grootste probleem is dat overgewicht bij honden en katten sterk onderschat is. Baasjes zijn dikwijls onvoldoende geïnformeerd over de gevolgen. Hebben we niet allemaal het beste voor met onze kat? Willen we niet allemaal dat hij een lang en gezond leven leidt? Inderdaad, ik dacht het wel… Tijd om aan de alarmbel te trekken!

Heeft mijn kat overgewicht?

Voor alle katten kan een ideaal gewicht bepaald worden op basis van hun ras, leeftijd en activiteitsniveau. De dierenarts is en blijft de persoon die het meest gekwalificeerd is om je te adviseren over het ideale gewicht van je kat.

Met een beetje gezond verstand geraak je echter zelf ook al ver, zonder de dierenarts nodig te hebben voor de diagnose. Een goede vuistregel is: als je de ribben van je kat niet goed kan voelen, dan heeft je kat een te dikke vetlaag. Ribben mogen niet zichtbaar zijn, maar moeten wel gemakkelijk voelbaar zijn!

Denk je dat jouw kat overgewicht heeft of twijfel je, ga dan zeker naar de dierenarts. De gevolgen van overgewicht kunnen ernstiger zijn dan je denkt!

Lees meer over hoe je overgewicht bij je kat aanpakt in ons artikel.