Hoe het niet moet: je kat optillen op de verkeerde manier

Dat we een kat niet omgekeerd moeten optillen, met zijn hoofd naar beneden en poep in de lucht, spreekt voor zich. Maar hoe moet het dan wel? Het is immers niet gelijk hoe we onze kat optillen.

Vaak wordt gedacht dat je een kat zonder problemen kan optillen bij het nekvel. Zoals je zonder twijfel al gezien hebt, doen kattenmoeders dit bij hun kittens. Ze slepen de arme beestjes gretig van de ene plek naar de andere, doorgaans om hen in veiligheid te brengen.

Feit is echter dat een moederkat perfect weet hoe ze dit moet aanpakken. De kitten voelt dan ook geen pijn.

Als mens pak je het beter anders aan. Een kat optillen bij het nekvel is enkel een goed idee als het dier nog heel klein is. Al snel wordt het te zwaar en kan deze greep erg pijnlijk zijn. Beter gewoon niet doen dus.

Een veel gemaakte fout is bovendien je kat optillen bij het nekvel bij wijze van straf. Een kat straffen is sowieso al niet erg zinvol.

Katten begrijpen straffen niet zoals mensen dat doen en je kan hem hiermee bang maken waardoor jullie goede band verzwakt. Wil je je kat wel van tijd tot tijd straffen, dan zijn er tal van andere, meer menselijke manieren om dit te doen.

Hoe hou ik mijn kat dan wel best vast?

Net zoals voor baby’s geldt ook voor katten dat je hen best zoveel mogelijk ondersteunt bij het opnemen. Herinner je je nog dat je als kind werd opgetild onder de oksels? Dit is zo ongeveer de enige handige manier om een kind op te nemen als je geen lumbago wilt krijgen.

Maar je herinnert je wellicht ook dat dat gevoel onder de oksels niet altijd even aangenaam was en het soms zelfs pijn deed. Voor een kat is dit net hetzelfde! Til je de poes enkel onder de oksels op, dan kan dit onaangenaam zijn. Zeker wanneer de kat geen lichtgewicht is.

Hoe moet het dan wel, een kat optillen? Het is een feit dat sommige katten gewoonweg niet graag opgetild worden en de ene pluisbol protesteert al wat meer dan de andere. Er zijn echter wel enkele algemene tips die je in acht kan nemen om de kans op succes te vergroten. :

  • Benader de kat langs zijn linker –of rechterflank. Wanneer je een kat frontaal tegemoet gaat kan hij dit zien als een naderend gevaar. Het is heus niet jouw bad-hair day die je lieveling schrik aanjaagt. Het zit gewoon in de natuur van de kat om op zijn hoede te zijn wanneer hij frontaal benaderd wordt.
  • Spreek je kat aan terwijl je hem benadert. Hij zal jouw stem herkennen en dit stelt hem reeds op zijn gemak. Aai hem ook even kort, zodat het optillen niet te bruusk is voor hem.
  • Steek je ene hand door de beide voorpoten van de kat en leg je hand net achter de voorpoten. Met je andere hand til je de kat op onder zijn achterpoten. Je neemt zijn achterpootjes tussen je duim en de palm van je hand. Zo ‘staat’ hij als het ware met zijn achterpoten op jouw hand, terwijl jij de bovenkant ervan met jouw duim vasthoudt. Hebben de achterpoten goed steun, dan is het terug de beurt aan de voorpoten. Je kan nu je hand van tussen de voorpoten schuiven en voorzichtig de beide pootjes van de kat met een greep vastnemen en tegen je drukken. Neen, de kat valt niet voorover terwijl je dit doet, want zijn kopje rust inmiddels op jouw arm. Sommige katten zullen niet tolereren dat je je hand tussen zijn voorpoten steekt. In dat geval kan je nog steeds de greep achter de oksels proberen, op voorwaarde dat je zijn achterkant heel goed ondersteunt!
  • Hoe meer raakpunten er zijn tussen het lichaam van de kat en jouw lichaam, hoe meer de kat zich op zijn gemak zal voelen. Van zodra je hem hebt opgetild leg je hem dus best zo snel mogelijk tegen je lichaam aan.

Deze greep zorgt voor een veilig gevoel, waarbij de kat gesteund wordt aan meerdere kanten. Ze voelen zich niet alsof ze elk moment kunnen vallen en zullen meer geneigd zijn om te relaxen. Een kat optillen kan dus ook relaxed.

Algemene regels voor het vasthouden van een kat

  • Heb je een nieuwe kat in huis en merk je dat hij niet graag wordt opgetild? Elke kat heeft zijn karakter, net zoals wij mensen ons karakter hebben. Respecteer je dier zoals hij is en til hem dan ook zo weinig mogelijk op als hij het niet prettig vindt!
  • Til je kat liefst niet op na het eten. Als hij net heeft gegeten wil hij liever even met rust gelaten worden en rustig zijn voedsel kunnen verteren.
  • Wees voorzichtig met kleine kinderen en katten. Leer het kind de kat optillen op de juiste manier. Inderdaad, niet onder de oksels met de achterpoten tot aan de grond! Leer hem ook dat hij een kat moet loslaten van zodra hij merkt dat de kat het vasthouden niet prettig vindt. Kinderen hebben vaak de neiging een huisdier tegen zich aan te klemmen wanneer het tegenpruttelt. Jammer genoeg kan dit weleens een klauw tot gevolg hebben.

Een kat optillen op de juiste manier moet nu wel lukken! Good luck!