[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Je houdt van je kat en je kat houdt van jou. Het liefst van al wil je gewoon nooit afscheid nemen van je dierbare zachte vriend.

Straffer nog, je zou je kat met plezier eens rustig onderdompelen in de ketel levenselixir van Panoramix, de druïde uit Asterix en Obelix. Eventjes de korte pijn, maar dan wel als onsterfelijke kat door het leven gaan – het is de meeste kattenbaasjes hun droom!

Hoe oud worden katten nu eigenlijk? Hieronder krijg je enkele cijfers, weetjes en tips om jouw kat goed te verzorgen en zo lang mogelijk te laten leven.

hoe oud worden katten gezondheid canessi

Hoe oud worden katten?

De levensverwachting van een kat wordt beïnvloed door vele verschillende factoren:

 • Leefomgeving
 • Voeding
 • Gewicht
 • Gezondheid
 • Binnen- of buitenkat
 • Sterilisatie/castratie of niet
 • Kattenras
 • Geslacht.

Sterilisatie en castratie kunnen een significante invloed hebben op de levensduur van een kat. Deze ingrepen verwijderen het risico dat de kat ziektes ontwikkelt met betrekking tot het voortplantingssysteem.

Het kattenras is ook een bepalende factor: over het algemeen leven kruisingen langer dan zuivere kattenrassen.

Het geslacht van de kat blijkt ook een invloed te hebben op de gemiddelde levensverwachting. Net zoals bij mensen blijkt het vrouwelijke ras langer te leven dan het mannelijke ras. Over het algemeen worden kattinnen gemiddeld één tot twee jaar ouder dan katers.

De factor die de grootste invloed heeft op de levensduur van katten is hun leefomgeving. De vraag ‘hoe oud worden katten?’ hangt dus grotendeels af van de habitat van de kat in kwestie. Met andere woorden, spreken we over een binnenkat of over een buitenkat? Over het algemeen worden binnenkatten ouder dan buitenkatten.

 

Leeftijd binnenkatten versus leeftijd buitenkatten

Over het algemeen leven binnenkatten statistisch gezien tot drie keer langer dan buitenkatten. De redenen liggen voor de hand.

Over het algemeen zijn binnenkatten:

 • Gesteriliseerd/gecastreerd
 • Beter beschermd tegen de gevaren van buiten.

Daarnaast hebben binnenkatten altijd vers en proper drinkwater ter beschikking en worden ze frequent en relatief gezond gevoederd (opgelet voor overgewicht bij binnenkatten!). Een binnenkat wordt gemiddeld gezien tussen de 12 en de 20 jaar oud. Sommige uitschieters worden zelfs ouder dan 20 jaar.

De gemiddelde buitenkat daarentegen wordt gemiddeld tussen de 3 en de 10 jaar oud. Deze kortere gemiddelde levensduur is te verklaren door de vele bedreigingen voor de buitenkat:

 • Verkeer (auto’s, bussen, vrachtwagens, brommers, fietsers, trams, etc.)
 • Roofdieren
 • Wilde katten of honden in de omgeving (wat kan leiden tot gevechten, wonden en ziektes)
 • Is het klimaat wel geschikt om 12 maanden aan een stuk buiten te leven?
 • Blootstelling aan vlooien, teken en andere parasieten en ziektes zoals kattenaids en kattenleukemie.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]JTNDc2NyaXB0JTIwYXN5bmMlMjBzcmMlM0QlMjIlMkYlMkZwYWdlYWQyLmdvb2dsZXN5bmRpY2F0aW9uLmNvbSUyRnBhZ2VhZCUyRmpzJTJGYWRzYnlnb29nbGUuanMlMjIlM0UlM0MlMkZzY3JpcHQlM0UlMEElM0MlMjEtLSUyMEFtcGVkX0Nhbl9TaWRlYmFyX0Zvb3RlciUyMC0tJTNFJTBBJTNDaW5zJTIwY2xhc3MlM0QlMjJhZHNieWdvb2dsZSUyMiUwQSUyMCUyMCUyMCUyMCUyMHN0eWxlJTNEJTIyZGlzcGxheSUzQWJsb2NrJTIyJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwZGF0YS1hZC1jbGllbnQlM0QlMjJjYS1wdWItNzczMTM2OTU5NDkyNzM3NyUyMiUwQSUyMCUyMCUyMCUyMCUyMGRhdGEtYWQtc2xvdCUzRCUyMjE0NjkzMTg2NDElMjIlMEElMjAlMjAlMjAlMjAlMjBkYXRhLWFkLWZvcm1hdCUzRCUyMmF1dG8lMjIlM0UlM0MlMkZpbnMlM0UlMEElM0NzY3JpcHQlM0UlMEElMjhhZHNieWdvb2dsZSUyMCUzRCUyMHdpbmRvdy5hZHNieWdvb2dsZSUyMCU3QyU3QyUyMCU1QiU1RCUyOS5wdXNoJTI4JTdCJTdEJTI5JTNCJTBBJTNDJTJGc2NyaXB0JTNF[/vc_raw_js][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

De leeftijd van je kat in mensenjaren

Onderstaande infographic geeft je een idee van hoe oud jouw kat is in mensenjaren.

Kattenleeftijd in mensenjaren

Tips voor een langer kattenleven

Er zijn vele zaken die je kunt doen om je lievelingskat zo lang mogelijk te laten leven! Het antwoord op de vraag ‘Hoe oud worden katten?’ wordt dus bepaald door de volgende zaken:

 • Hou je aan routine vaccinaties
 • Hou je kat in het oog: kijk naar het gedrag, drinkgedrag, eetgedrag, toiletgedrag, glans van de vacht, adempatroon, etc.
 • Bezoek de dierenarts geregeld voor een medische check-up
 • Zorg voor kwaliteitsvoeding die aangepast is aan de leeftijd van jouw kat
 • Hou het gewicht van je kat in het oog en vermijd overgewicht
 • Zorg voor lichaamsbeweging en speel geregeld met je liefste vriend
 • Zorg voor een stressvrije omgeving.

Laat gerust weten hoe oud jouw kat is! Misschien heb je zelf een antwoord klaar op de vraag ‘Hoe oud worden katten?’. Hoe oud is je oudste kat geworden? Ken je iemand met een stokoude kat? Deel je verhalen en herinneringen in de reacties hieronder!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]