De juiste manier om een kat te aaien? Een kat aaien is toch een kat aaien? Niets is minder waar. Wanneer je niet op de juiste manier aait kan je kat agressie tonen of kan je zelfs stress veroorzaken bij je lieveling. Het is belangrijk zijn natuur te respecteren en te leren onderkennen wanneer je hem beter met rust laat. Met enkele tips kan je een klauw, beet of stress na het strelen gemakkelijk voorkomen!

De reden waarom katten soms op een punt komen waar strelen als onaangenaam wordt ervaren is ‘overstimulatie’. Overstimulatie is één van de meest voorkomende communicatieproblemen tussen kat en baasje. Om te begrijpen wat deze term inhoudt, moeten we ons verplaatsen in het standpunt van de kat.

Leer je kat observeren en respecteren

Om overstimulatie te voorkomen moeten we het gedrag van onze kat leren observeren en juist interpreteren. Wanneer je je kat ongewenst aait kan zijn staart heen en weer beginnen gaan. Stop je op dat punt niet met strelen dan is een plotse klauw of beet niet uitgesloten. Door je kat te observeren en te leren onderkennen wanneer hij er genoeg van heeft of simpelweg helemaal geen zin heeft om geaaid te worden, kunnen we deze klauw of beet vermijden.

Een belangrijke misvatting is dat spinnen altijd betekent dat de kat gelukkig is. Vaak is dat inderdaad het geval, maar het kan ook gelden als een waarschuwing dat de kat iets niet prettig vindt of geïrriteerd is. Bovendien moet je weten dat iedere kat anders is. Sommige katten zijn echte knuffelbeesten terwijl anderen aaien als een bedreiging ervaren en daar dan ook op reageren met een uithaal. Leer je kat kennen en respecteren zoals hij is.

Laat je leiden door je kat

Leer weten op welke plaatsen je kat graag gestreeld wordt. Over het algemeen vinden katten het niet zo fijn op hun buik geaaid te worden of aan hun staart. De beste tip die we hier kunnen geven is om simpelweg uit te proberen waar jouw kat graag gestreeld wordt. Sommige katten houden er bijvoorbeeld net wel van als je hen op hun buikje aait.

Een goede tip is om het aaien rustig aan te pakken. Forceer niets en laat de kat je leiden.

Breng je hand op hoogte van zijn kopje en steek je vinger uit. De kat krijgt zo de kans om je geur op te nemen, waardoor hij zich meer op zijn gemak voelt. Heeft de kat zin om gestreeld te worden, dan zal hij je uitgestoken vinger kopjes geven om zijn geur vervolgens aan jou door te geven. Streel voorzichtig zijn kopje zonder te veel druk uit te oefenen of te snel te strelen. Ga nu verder op zijn rug tot aan zijn staart. Krijg je de indruk dat hij het aaien onaangenaam vindt, stop dan onmiddellijk. Laat je kat je steeds leiden!

Zorg ervoor dat hij zijn energie kwijt kan

Katten hebben dikwijls heel wat energie die ze ook weer kwijt moeten. Het kan zijn dat de kat nog onvoldoende energie heeft verloren op het moment dat jij hem wilt aaien. Hij zal die overbodige energie dan kanaliseren door agressief te reageren wanneer je hem streelt.

Speel voldoende met je kat of laat hem buiten als het kan. Het zal veel gemakkelijker zijn je kat ’s avonds voor de tv te strelen na een lange jacht buitenshuis dan wanneer hij nog boordevol energie zit.

Leer het gepaste moment uitkiezen

Kies de gepaste momenten uit. Om een goede communicatie en band met je kat te bevorderen is het belangrijk dat je zijn natuurlijke routines en gewoonten respecteert.

Een kat die wil slapen laat je ook best slapen. Katten slapen veel en hebben die rust ook echt nodig. Wil de kat spelen, dan laat je hem ook best spelen. Probeer je hem op zo een moment te aaien dan kan het immers zijn dat het aaien door de kat gezien wordt als een signaal om te spelen. Hij ziet je naderende hand dan als een speeltje en zal uithalen.

De kat zal zelf aangeven wanneer hij gestreeld wilt worden door jouw gezelschap actief op te zoeken en kopjes te geven. Hem niet forceren is de boodschap!

Er is dus geen algemene juiste manier om iedere kat te strelen. Wel is er een juiste manier om JOUW kat te aaien!