[vc_row][vc_column width=”11/12″][vc_column_text]

De Karthuizer (Chartreux in het Frans) is de nationale kat van Frankrijk. Sinds Generaal Charles de Gaulle baasje was van deze prachtige grijsblauwe kat (Gris Gris genaamd) omarmde het Franse volk deze muizenvanger.

Geschiedenis van de Karthuizer

De herkomst van de Karthuizer is ietwat onduidelijk. Enerzijds is er een legende (welke niet kan afgeschreven worden, want deze is honderden jaren lang overgebracht van vader op zoon) en anderzijds is er een meer plausibel verhaal qua herkomst.

Volgens de legende werd de Karthuizer gekweekt door de kartuizermonniken in het Franse Grenoble. Deze monniken leven in La Grande Chartreuse, een klooster dat gesticht werd door de Heilige Bruno van Keulen. Het bijzondere aan deze kartuizermonniken is dat ze grotendeels zwijgzaam door het leven gaan.

Achttien uur per dag ondergaan ze een spreekverbod en leven ze dus teruggetrokken om te bidden en te lezen. Het verhaal doet de ronde dat sommige ridders na hun kruisvaarten besloten om zich aan te sluiten bij deze kartuizermonniken. Naast kruiden en andere speciale goederen brachten ze ook blauwe katten mee (de Karthuizers).

Voor al wie de Karthuizer kent klinkt deze legende tamelijk logisch: deze stille muizenjagers zouden wel eens een perfecte match kunnen zijn voor de stille kartuizermonniken. Tot op heden is er echter geen bewijs dat de kartuizermonniken deze katten echt in huis hebben genomen. Het kan zijn dat deze katten niet belangrijk genoeg waren in de ogen van de monniken om ze te vermelden in de geschriften van toen.

Het meer waarschijnlijke scenario is dat de Karthuizers gewaardeerd en gebruikt werden voor twee zaken: (1) ongediertebestrijding en (2) de pels. Zo werden ze ingeschakeld voor de muizenjacht in winkels, stallen, schuren en huizen in Frankrijk.

Jammer genoeg werden ze ook aanzien als kleine goudklompjes door de lokale Franse bonthandelaars. De dikke blauwe pels is heel mooi en aantrekkelijk. Indertijd bestond er een type wol genaamd “pile de Chartreux”. Het verhaal doet de ronde dat dit hoogstwaarschijnlijk betekent dat de Karthuizers ook gekweekt werden voor hun zachte, dikke en mooie pels.

Na de twee Wereldoorlogen werd de Karthuizer meer beschermd en begon men ze te kweken om het ras in stand te houden. Toch is het vandaag de dag nog steeds een eerder zeldzaam kattenras, zelfs in Frankrijk.

Fysieke kenmerken van de Karthuizer

De Karthuizer staat bekend voor zijn glimlach. Zijn ronde kop met mooie, zachte contouren versmalt naar het einde van de snoet toe. Daarin verschilt hij ook van de Britse Korthaar, waarmee hij vaak verward wordt. De Karthuizer heeft volle kaken en in combinatie met zijn uitstekende snoet zorgt dit voor een lieve en glimlachende expressie op zijn snoet.

De ogen van de Karthuizer zijn één van zijn grootste troeven. Ze zijn rond maar niet zo rond als die van de Pers. De kleur van de ogen varieert van goud tot koper (koperkleur wordt geprefereerd door kwekers). Deze oogkleur, oranje, maakt de Karthuizer zo ongelofelijk speciaal! De oren van de Karthuizer zijn van gemiddelde breedte en hoogte en staan rechtop het hoofd ingeplant.

De Karthuizer heeft een sterk en krachtig lichaam, brede schouders en een diepe borst. De poten van de Karthuizer daarentegen zijn eerder fijn en tamelijk kort. Er is dus wel een contrast tussen boven- en onderlichaam van de Karthuizer. De Karthuizer is gespierd over het hele lichaam, wat zijn status als muizenvanger alleen maar ten goede komt.

De pels van de Karthuizer kan elke tint van blauw-grijs zijn, aangevuld met zilverkleurige topjes. De pels is kort, dik, wolachtig en waterafstotend.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”11/12″][vc_column_text]

Karakter van de Karthuizer

De Karthuizer past zich gemakkelijk aan en heeft een ‘gemiddeld’ karakter: hij is niet super sociaal, maar hij is evenmin beschaamd of bang. De Karthuizer kijkt graag de kat uit de boom en zal dus eerst observeren en wachten alvorens een gast te begroeten of zich te mengen in een bepaalde situatie.

De Karthuizer is eerder stil en gebruikt zijn stem nauwelijks. Dit betekent dat je als kattenbaasje goed dient te kijken naar zijn gedragingen om te zien of er iets mis is. Hij miauwt zelden om te laten weten wanneer er iets scheelt.

De Karthuizer is een leuke kat welke alles van de positieve, zonnige kant bekijkt. Als kattenbaasje van een Karthuizer kan je echt genieten van zo’n lieve en positief ingestelde kat, een grijs-blauwe vriend voor het leven.

Karthuizers geraken snel gehecht aan familie en gezinsleden en volgen de mensen vaak van kamer naar kamer. Tegelijkertijd is de Karthuizer de kalmte zelve, wat hem geschikt maakt om alleen thuis te blijven wanneer jij gaan werken bent.

Gezondheid van de Karthuizer

Karthuizers zijn over het algemeen gezonde katten zonder noemenswaardige kwaaltjes.

Sommige Karthuizers kunnen een genetische afwijking hebben waardoor ze vatbaar zijn voor mediale patellaluxatie. Een patellaluxatie is een situatie waarbij de knieschijf, Patella genaamd, van de kat uit de kom schiet en dit naar binnen toe.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende graden patellaluxatie bij de kat. De milde vorm veroorzaakt zelden aanzienlijke problemen. De ernstige vormen kunnen kreupelheid veroorzaken maar deze kunnen opgelost worden met een chirurgische ingreep.

Verzorging van de Karthuizer

De korte, dikke pels van de Karthuizer valt gemakkelijk te verzorgen met een wekelijkse borstelbeurt.

Normaal gezien hoef je een Karthuizer geen bad te geven. Indien je toch zou beslissen om je Karthuizer een bad te geven, vergeet dan niet dat het eventjes kan duren alvorens je de pels voldoende nat kan krijgen omwille van de waterafstotende pels.

Karthuizers houden van een propere kattenbak, dus het is aangeraden om de kattenbak geregeld te controleren en proper te maken indien nodig.

Weetjes en tips

De Karthuizer is best wel intelligent en is vaak gefascineerd door televisie en bewegende beelden. Hij houdt ervan om door het raam te zitten kijken naar vogels en andere dieren.

De Karthuizer kan overweg met andere katten en zelfs honden en is bijzonder goed in het vangen van muizen. Wil je meer te weten komen over hoe je katten met elkaar introduceert, klik dan hier.

De perfecte dag voor de doorsnee Karthuizer bestaat uit korte speeltijden, afgewisseld met dutjes en maaltijden.

De Karthuizer is een kindvriendelijke kat. Hij is rustig en wandelt liever weg in plaats van te krabben wanneer hij zich oncomfortabel voelt.
Kortom, de Karthuizer is een ideale gezinskat. Je zal je de aanschaf van een Karthuizer niet beklagen![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”11/12″][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]