[vc_row][vc_column][vc_raw_html]JTNDc2NyaXB0JTIwYXN5bmMlMjBzcmMlM0QlMjIlMkYlMkZwYWdlYWQyLmdvb2dsZXN5bmRpY2F0aW9uLmNvbSUyRnBhZ2VhZCUyRmpzJTJGYWRzYnlnb29nbGUuanMlMjIlM0UlM0MlMkZzY3JpcHQlM0UlMEElM0MlMjEtLSUyMEthdHRlbiUyMHdpbnRlciUyMHBhZ2UlMjB0b3AlMjByZXNwb25zaXZlJTIwLS0lM0UlMEElM0NpbnMlMjBjbGFzcyUzRCUyMmFkc2J5Z29vZ2xlJTIyJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwc3R5bGUlM0QlMjJkaXNwbGF5JTNBYmxvY2slMjIlMEElMjAlMjAlMjAlMjAlMjBkYXRhLWFkLWNsaWVudCUzRCUyMmNhLXB1Yi03NzMxMzY5NTk0OTI3Mzc3JTIyJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwZGF0YS1hZC1zbG90JTNEJTIyODY1MDI2MTg1MSUyMiUwQSUyMCUyMCUyMCUyMCUyMGRhdGEtYWQtZm9ybWF0JTNEJTIyYXV0byUyMiUzRSUzQyUyRmlucyUzRSUwQSUzQ3NjcmlwdCUzRSUwQSUyOGFkc2J5Z29vZ2xlJTIwJTNEJTIwd2luZG93LmFkc2J5Z29vZ2xlJTIwJTdDJTdDJTIwJTVCJTVEJTI5LnB1c2glMjglN0IlN0QlMjklM0IlMEElM0MlMkZzY3JpcHQlM0U=[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

In tijden dat de temperaturen de nul naderen of zelfs onder nul zakken, is het belangrijk je kat tegen de koude te beschermen. Niet alleen wij moeten ons weren tegen de vriestemperaturen, ook onze viervoeters hebben extra bescherming nodig. Jij als baasje kan je kat daarbij helpen.

Bescherm je dier met volgende tips voor katten in de winter:

Hou je kat binnen ’s nachts

Katten kunnen vrij goed tegen koude weersomstandigheden. Hun vacht, die in de winter dikker wordt, vormt een natuurlijke bescherming. Ondanks deze bescherming kan extreme koude of langdurige blootstelling aan koud weer toch een gevaar vormen. Ook al heb je een buitenkat, hou je kat binnen ’s nachts.

Geef je kat een warme slaapplaats. Zorg ervoor dat hij niet op de grond hoeft te slapen. Koude vloertegels kunnen ervoor zorgen dat een kat ziek wordt. In de handel zijn radiatorhangmatten of radiatorplankjes verkrijgbaar. Je haakt ze eenvoudig over de verwarming en je kat heeft een aangenaam plaatsje om de nacht door te brengen. Een leuk hebbeding voor katten in de winter!

Om zich warm te houden kruipen katten soms onder auto’s.  Ze doen dit vooral ’s nachts. Ze klimmen op de banden of zelfs onder de motorkap. Het gevaar bestaat dat ze niet tijdelijk naar buiten kunnen wanneer de auto gestart wordt. Wonen er katten in je buurt, dan is het aan te raden eerst de bovenkant van je banden te controleren en eens op je motorklap te kloppen alvorens de auto te starten. Om je eigen kat te beschermen tegen dit gevaar zit er jammer genoeg maar één iets op om absoluut zeker te zijn: je kat binnen houden of buiten laten aan een leibandje.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Bescherm de voetkussentjes

Voetkussentjes van katten zijn zeer zacht en kunnen beschadigd raken wanneer ze langdurig worden blootgesteld aan een koude ondergrond. Zo kunnen er pijnlijke kloofjes ontstaan. Ook blijft sneeuw vaak tussen de pootjes hangen, waardoor de voetkussentjes constant aan extreme koude worden blootgesteld. Een ander gevaar is het strooizout dat gebruikt wordt in de winter en de voetkussentjes irriteert.

Je kan de voetkussentjes van je kat insmeren met een speciale lotion of zalf. Zo heeft het merk Espree de ‘Paw balm’, een natuurlijke balsem die de kussentjes beschermt tegen nat, koude en droogte. Je wrijft de voetkussentjes er mee in vlak voor je kat of hond buiten gaat en de kussentjes zijn beschermd.

De Espree Paw balm is te koop op onder andere Bio-amable.

Laat je kat niet alleen in de auto

Hoewel het vrij onwaarschijnlijk is dat je je kat alleen in de auto zal laten in de winter, is het toch belangrijk hier even bij te blijven stilstaan.

Wanneer je op een barkoude dag naar de dierenarts bent geweest en je beslist nog even bij de winkel te stoppen met de kat in de auto, zorg dan dat je snel terug bent!

Zoals een gesloten auto op een hete zomerdag op enkele minuten tijd een sauna kan worden, zo kan hij in de winter in een mum van tijd ook een ijskast worden. Een kat kan dan onderkoeld geraken en dit gebeurt sneller dan je denkt. De koude blijft immers hangen in de wagen en de kat kan zich niet verwarmen, aangezien hij niet genoeg ruimte heeft om te bewegen in zijn transportmandje. Beter niet doen dus!

Zorg voor een goede voeding

Een goede voeding is uiteraard altijd belangrijk om je kat de juiste voedingsstoffen mee te geven. Voor buitenkatten in de winter is dit nog meer van belang. Om zich warm te houden heeft je kat voldoende energie nodig en dus genoeg voeding. Die voeding moet bovendien ook nog eens van een uitstekende kwaliteit zijn. Zo kan je er van op aan dat je kat zich perfect kan wapenen tegen de koude.

Als je de gewoonte hebt om een bakje water buiten te zetten, zorg er dan voor dat je regelmatig controleert of het water niet bevroren is. Ververs het water ook regelmatig. Normaal gezien is het aangeraden om metalen kommetjes te gebruiken voor water.

Plastic kommetjes zijn niet ideaal omdat de geur van de plastic kan worden vrijgegeven in het water. Dit kan ervoor zorgen dat je kat te weinig water drinkt. In de winter moet je echter opletten met metalen bakjes die je buiten zet. De lage buitentemperatuur zorgt ervoor dat water in een metalen kommetje nog sneller bevriest. Bovendien kan de tong van je kat gaan vastkleven aan het metaal!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Vachtverzorging in de winter

Heb je de gewoonte je langharige kat te (laten) scheren? Doe dit zeker niet in de winter! Heb je een kat met lang haar of een dikke vacht, zorg ervoor dat je hem zeker dagelijks kamt in de winter.  Op die manier vermijd je het ontstaan van klitten en vermijd je dat je hem moet gaan scheren. Zoals mensen een dikke winterjas nodig hebben, hebben katten hun vacht nodig bij lage temperaturen. Vachtverzorging is dus ook in de winter zeer belangrijk!

Zorg ervoor dat je de vacht van je kat ontdoet van sneeuw of ijs wanneer hij terug binnen komt en vergeet daarbij zeker de pootjes niet. Katten kunnen letterlijk bevriezen door de koude. Je merkt dit doordat je kat erg koud aanvoelt en de vacht ook niet gemakkelijk terug warm wordt binnen. Het beste dat je kan doen is je dier dicht tegen je aan houden zodat hij terug warm wordt door jouw lichaamstemperatuur. Ga hem niet bruut warm wrijven. De huid is erg gevoelig geworden door de koude en wanneer je gaat schrobben kan dit weefselschade veroorzaken.

Heb je de gewoonte je kat af en toe een bad te geven? Zorg ervoor dat hij volledig droog is vooraleer je hem buiten laat.

Voorzichtig met antivriesmiddel

Antivriesmiddel is een potentieel gevaar voor katten en honden. Het bevat vaak het zeer toxische ethyleen-glycol. Inname van dit goedje is niet zelden fataal. Zorg ervoor dat antivriesmiddel niet bereikbaar is voor katten en let op wanneer je het gebruikt. Als er wat gemorst wordt kan je kat het gaan oplikken. Het is namelijk zo dat antivriesmiddel een zoete geur en smaak heeft, waartoe dieren worden aangetrokken.

Merk je ongewone symptomen op bij je kat zoals braken en ongecoördineerd wandelen, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts!

Kittens en senior katten

Bij extreem lage temperaturen hou je je kat best gewoon binnen. Dat advies geldt zeker voor kittens en senior katten. Jonge en oude katten hebben een zwakker immuunsysteem dan gezonde, volwassen katten. Zij zullen sneller ziek worden wanneer ze blootgesteld worden aan koud weer. Binnen houden is de boodschap!

Zorg binnenshuis voor een temperatuur die zoveel mogelijk constant blijft. Kittens en senior katten zijn niet goed opgewassen tegen grote temperatuurschommelingen. Zorg ervoor dat je dus ook ’s nachts de verwarming een beetje aandraait zodat de temperatuur niet te hard daalt.

Hou deze tips in het achterhoofd en geef je liefste kat een zorgeloze winter!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]