[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Is je kat bang van vuurwerk of ben je onzeker hoe je kat zal omgaan met het gespetter en geknal bij de overgang van oud naar nieuw? Geen nood, hier lijsten we nog snel een aantal tips op om je geliefde viervoeter veilig en rustig te houden tijdens deze feestperiode. Katten versus vuurwerk, het gaat niet goed samen…

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Je kat voorbereiden op vuurwerk

Vele katten willen zich verstoppen wanneer ze opgeschrikt worden door vuurwerk. Dit helpt hen om te gaan met hun angst. Je kan je kat hierbij helpen door ervoor te zorgen dat ze een schuilplaats hebben waar ze zich veilig kunnen voelen.

Je kat heeft misschien reeds een favoriete schuilplaats waar deze zich veilig en relaxed kan voelen. Probeer er dan ook voor te zorgen dat dit plekje toegankelijk is en dat je geliefde pluisbol er niet gestoord of weggejaagd wordt.

Heb je gasten uitgenodigd en is je kat zijn normale favoriete schuilplaats hierdoor geen optie? Dan is het wellicht interessanter om je kat in een kamer apart te houden zodat die veilig blijft. Zo vermijd je ook dat je viervoeter de deur kan uitglippen bij het binnen- en buitengaan van gasten.

Dit houdt je kat niet alleen weg van het lawaaierige feest, het houdt ook eventuele beschonken gasten uit de buurt van je kat. Ook al menen deze gasten het goed met je beestje, je wilt liever vermijden dat nonkel Jef op je kat zijn staart trapt als die plots een polonaise wilt starten na het zoveelste glas cava.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tijdens het vuurwerk

 • Hou deuren, ramen en kattenluiken gesloten.
 • Sluit de gordijnen in de kamer waar je kat zich bevindt.
 • Hoewel het verleidelijk is, probeer katten niet te troosten of te kalmeren – deze voelen aan dat jij ook bezorgd bent (weliswaar om een andere reden) en hun angst zal beloond en aangemoedigd worden.
 • Straf je kat nooit – deze kan het ook niet helpen dat hij schrik heeft en het doet ‘m enkel nog meer schrik aan.
 • Als katten bang zijn, pak ze dan niet op of hou ze niet in bedwang aangezien katten liever zelf kiezen hoe ze omgaan met hun angst.
 • Zorg voor voldoende dekens en zachte kussens in de schuilplaats van je beestje – deze maken het nog gezelliger en hebben tevens een geluidsdempende functie.
 • Mocht je kat de schuilplaats die jij in gedachten had toch maar niks vinden, laat je kat zich dan verstoppen waar die wil – probeer ‘m er niet uit te lokken.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Tekenen van stress

Hoe wonderlijk de jaarwisseling ook mag zijn, het kan ook zeer stresserend zijn voor je kat. Hoe druk je dan ook bezig bent met allerhande dingen, probeer ook in de gaten te houden hoe je kat omgaat met alle heisa en kijk uit voor volgende tekenen van stress:

 • In elkaar duiken en zich verstoppen achter of bovenop meubels.
 • Proberen wegvluchten.
 • Onzindelijkheid binnenshuis.
 • Weigeren om te eten.

Wij bij Canessi willen je feestplezier natuurlijk niet helemaal verknallen. Maak er beslist een knallend eindejaar van, maar doe het op een veilige en prettige manier – voor zowel jezelf als voor je kat! Cheers!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]