[vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Naar kattengedrag werd al veel onderzoek gedaan. Zo was er ene professor Paul Leyhausen die in de jaren ’70 van de vorige eeuw reeds onderzoek deed naar sociaal gedrag van katten. Hij bestudeerde duizenden opnames van katten en schreef een aantal boeken over kattengedrag met zijn conclusies.

Tegenwoordig zijn er tal van zulke boeken op de markt met tips om kattengedrag beter te leren begrijpen, beter met katten te leren communiceren en gedragsproblemen aan te pakken.

Kattengedrag – 7 gedragingen onder de loep

Wat zijn de 7 meest voorkomende gedragingen van de kat en wat betekenen ze?

Gedragingen kat

Groeten

De manier waarop een baasje of andere bekende begroet wordt kan verschillen van kat tot kat.

Vaak is het zo dat iemand begroet wordt doordat de kat zich spinnend tegen je aan vleit en kopjes geeft. Zijn staart staat naar omhoog en licht naar voor gebogen. Hij sluit zijn ogen eventjes en opent ze dan weer. Dit kattengedrag betekent dus simpelweg ‘hallo, goeiedag, hey’.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_html]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[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Verdriet

De oren staan meer naar achter, de staart hangt naar beneden en de snorharen staan niet meer wijd open en hangen een beetje. Je kat is verdrietig. Net als mensen kunnen ook katten treuren om bepaalde gebeurtenissen zoals de dood van een andere huiskat of het verlies van een baasje.

Aangezien katten zeer gevoelige dieren zijn, kunnen ze door minder ernstige gebeurtenissen ook al van slag raken. Zij zijn erg op gewoonte en vaste patronen gesteld. Zijn krabpaal die plots op een andere plaats staat, nieuwe meubels in huis en baasjes die ruziën zijn slechts enkele voorbeelden van omstandigheden die een invloed kunnen hebben op de gemoedstoestand van de kat.

Een kat die verdriet heeft zal dikwijls meer slapen, minder zin hebben in spelen en minder eten. Indien je kat deze gedragingen vertoont, is het belangrijk eerst te verzekeren of er geen onderliggende lichamelijke oorzaak aan de basis ligt.

Miauwt de kat meer dan normaal, dan is het aan te raden de dierenarts te bezoeken. Er kan immers een ziekte aan de oorsprong liggen die maakt dat je kat pijn heeft en daarom miauwt.

Territorium afbakenen

Katten laten op verschillende manieren boodschappen achter. Ze doen dit door middel van hun geurklieren die ze gebruiken wanneer ze hun kopje tegen bijvoorbeeld je hand of been schuren. Ook meubels moeten eraan geloven. Die markeren ze dan weer vooral met hun flank in plaats van hun hoofd.

Wanneer je je kat ziet krabben betekent dit niet altijd dat hij zijn nagels wil onderhouden, maar is dit in de eerste plaats ook weer een manier om hun geur te verspreiden. Zij hebben namelijk ook geurklieren bij de nagels.

Op die manier verspreiden ze feromonen waarmee ze hun territorium afbakenen. Katten laten zo weten dat ze ergens geweest zijn en dat iets bij hen hoort, dat iets onderdeel uitmaakt van hun woongebied.

Een voor de baasjes minder leuke vorm van kattengedrag is sproeien – dit doen katten om hun territorium af te bakenen. Dit gebeurt voornamelijk bij katers en is dikwijls gerelateerd aan stress. Deze urine is sterk geconcentreerd en heeft een doordringende geur. Door de geur van hun urine te verspreiden zullen ze zich in stressvolle situaties veiliger gaan voelen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]JTNDc2NyaXB0JTIwYXN5bmMlMjBzcmMlM0QlMjIlMkYlMkZwYWdlYWQyLmdvb2dsZXN5bmRpY2F0aW9uLmNvbSUyRnBhZ2VhZCUyRmpzJTJGYWRzYnlnb29nbGUuanMlMjIlM0UlM0MlMkZzY3JpcHQlM0UlMEElM0MlMjEtLSUyMEthdHRlbmdlZHJhZyUyMGJlZ3JpanBlbiUyMHBhZ2UlMjBtaWRkbGUlMjAzMDB4MjUwJTIwLS0lM0UlMEElM0NpbnMlMjBjbGFzcyUzRCUyMmFkc2J5Z29vZ2xlJTIyJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwc3R5bGUlM0QlMjJkaXNwbGF5JTNBaW5saW5lLWJsb2NrJTNCd2lkdGglM0EzMDBweCUzQmhlaWdodCUzQTI1MHB4JTIyJTBBJTIwJTIwJTIwJTIwJTIwZGF0YS1hZC1jbGllbnQlM0QlMjJjYS1wdWItNzczMTM2OTU5NDkyNzM3NyUyMiUwQSUyMCUyMCUyMCUyMCUyMGRhdGEtYWQtc2xvdCUzRCUyMjEwNjA2MTQzOTclMjIlM0UlM0MlMkZpbnMlM0UlMEElM0NzY3JpcHQlM0UlMEElMjhhZHNieWdvb2dsZSUyMCUzRCUyMHdpbmRvdy5hZHNieWdvb2dsZSUyMCU3QyU3QyUyMCU1QiU1RCUyOS5wdXNoJTI4JTdCJTdEJTI5JTNCJTBBJTNDJTJGc2NyaXB0JTNF[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Blijheid

Tevreden katten hebben hun ogen wijd open en hun staart omhoog. Hun snorharen hangen niet, maar staan mooi opzij. De oren staan recht omhoog en een beetje naar buiten. Een kat die op je schoot kneedt met zijn pootjes voelt zich eveneens gelukkig en geborgen bij jou.

Angst

Je herkent wellicht het kattengedrag waarbij je poes de oren plat naar achter heeft, de haren op zijn rug omhoog staan, de snorharen dicht tegen zijn wangen gedrukt zijn en ook zijn staart dicht bij het lichaam hangt. De pupillen zijn verwijd.

Vertoont jouw snoezige vriend dit soort kattengedrag? Iets of iemand is erin geslaagd je kat schrik aan te jagen, waardoor hij zich bedreigd voelt.

Boosheid

Een kat die boos is zal het object in kwestie met grote ogen aanstaren. Zijn oren liggen plat en zijn staart zwiept heen en weer of staat in een omgekeerde L-vorm. Dit betekent dat hij zich onrustig voelt. De rug vertoont een kromming en het haar op de rug staat overeind. De kat gromt en blaast.

Irritatie

Een geïrriteerde kat heeft zijn snorharen licht naar voor en zijn oren naar achter. Kenmerkend voor ergernis is het feit dat het puntje van de staart heen en weer beweegt.

Kattengedrag is soms moeilijk te begrijpen. Met deze leidraad heb je hopelijk een beter inzicht in het hoe en waarom van sommige gedragingen van je poes. Hoe beter je hem leert begrijpen, hoe sterker jullie band zal worden!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]