Elk kattenbaasje herkent het wel: het moment waarop je kat quasi non-stop begint te miauwen, alsof er een wedstrijd ‘Irritant Miauwen’ te winnen valt… Het lijkt dan precies of jouw kat aan het zeuren is over iets (die sappige, maar ongrijpbare kanarie in de kooi) of iemand (dat vervelende neefje dat constant aan haar staart trekt). Bijgevolg zit je jezelf het hoofd te breken over wat er mis is en wat jouw kat je nu eigenlijk probeert te vertellen…

Eerst en vooral: een kat communiceert met mensen door te miauwen en met behulp van haar lichaamstaal. Enerzijds betekent dit dat een kat die vaak miauwt dus niet automatisch een kat is die een probleem heeft. Anderzijds kan constant miauwen er wel op wijzen dat er iets ernstig aan de hand is met jouw kat.

Indien jouw kat constant miauwt kun je eerst trachten te bepalen wat de oorzaak is. Vervolgens kan je dan een gepaste oplossing bieden.

Oorzaken (en oplossingen) van overmatig miauwen

Aandacht zoeken

Sommige katten zijn vergelijkbaar met een vervelend en verwend kind. Een kind leert al snel dat huilen de manier bij uitstek is om te krijgen wat hij/zij wilt. Net zoals huilen bij kinderen is overmatig miauwen de manier bij uitstek voor een kat om te krijgen wat ze wilt.

De oplossing

Telkens wanneer jouw kat miauwt om aandacht te krijgen doe je alsof ze er niet is. Je doet rustig verder met wat je bezig bent en je beeldt je in dat jouw kat er niet is. Je geeft enkel aandacht aan jouw kat wanneer ze stil is, wanneer ze het niet verwacht dus.

Wanneer je kat opnieuw begint te miauwen loop je weg of doe je simpelweg alsof ze niet bestaat. Je laat jouw kat, die verslaafd is aan aandacht, afkicken. De kat zal gaandeweg leren dat ze enkel beloond wordt wanneer ze stil is.

Let op: dit betekent niet dat je jouw kat de hele dag moet negeren! Jouw kat verdient quality time met haar baasje, elke dag opnieuw. Jouw kat verdient liefde.

Hoe kan je je kat belonen bij goed gedrag?

Wanneer jouw kat stil is kan je ze belonen met wat voedsel en aandacht. Droge brokken bijvoorbeeld zijn ideaal hiervoor. Je kan ze stuk voor stuk aan jouw kat geven zonder dat je ze in de voederbak gooit. Geef de beloning wanneer de kat stil is en vooraleer het miauwen start. Deze methode is de gemakkelijkste manier om een kat aan te leren dat stil zijn loont. Let wel op dat je het aantal droge brokjes dat je als beloning geeft aftrekt van wat je als maaltijd in het eetbakje doet. Zo vermijd je dat je kat teveel calorieën binnen krijgt.

Honger en dorst

Net zoals bij mensen zit het bioritme van een kat goed in elkaar. Katten kunnen luid gaan miauwen van zodra ze de voedertijd voelen naderen. Het tijdstip van voederen lijkt wel geprogrammeerd in hun systeem. Vele katten weten na verloop van tijd wanneer het tijd is om te eten.

Een oplossing voor dit type van stipte, maar hongerige katten kan een automatische voederbak zijn. Dit soort voederbak opent zich alleen op specifieke tijdstippen. De kat zal na verloop van tijd al haar aandacht op de voederbak richten en niet meer op haar baasje (hoera hoera, eindelijk rust!).

Sommige katten zijn ook gespecialiseerd in schooien en leven volgens het motto: “Pluk de dag, alles meepakken, het kan morgen gedaan zijn”. Schooien in de keuken, schooien aan tafel, het maakt ze niet uit. Al wat ze kunnen meepikken is mooi meegenomen, gewoon opschrokken en klaar is kees! Een oplossing voor deze schooiers: voeder ze alleen op aangewezen tijdstippen en geef ze zeker geen tafelresten!

Tip: vergeet de waterbak van jouw kat niet te checken. Het zou kunnen dat jouw kat overmatig miauwt omdat ze scheel van de dorst is. Net zoals bij mensen is het zo dat de hersenen van katten, wanneer ze te weinig drinken, geen onderscheid meer kunnen maken tussen dorst en honger. De kat (en het baasje) denkt dat ze honger heeft, maar in werkelijkheid heeft het lichaam nood aan water.

Stress

Bij vernieuwing en verandering in de leefomgeving kunnen katten stress ervaren. Daardoor kunnen ze meer miauwen dan normaal. Oorzaken van stress: een nieuw huisdier (klik hier voor meer info), een baby, vreemden in huis, een herschikking van het meubilair, het verlies van een speelkameraadje, etc.

Probeer uit te zoeken wat de stress bij jouw kat veroorzaakt en help jouw kat dan om zich aan te passen. Geef extra aandacht, maak wat ruimte om de kat tot rust te laten komen, etc. Het is belangrijk om te begrijpen dat substantiële veranderingen in de leefomgeving stress kunnen veroorzaken bij jouw kat! Er is geen magische oplossing, maar er zijn wel enkele tips om stress bij je kat aan te pakken.

Ouderdom en dementie

Naarmate katten ouder worden kunnen ze net zoals mensen gaan lijden aan mentale verwarring. Ze beginnen zaken te vergeten, geraken gemakkelijker verward en gedesoriënteerd. Hierdoor kan je kat dan gaan miauwen, uit frustratie of uit verwarring. Oudere katten geraken bijvoorbeeld gemakkelijk gedesoriënteerd gedurende de nachtelijke uren!

Oplossingen

Je kan jouw oudere kat helpen door een nachtlamp aan te laten. Deze kan dan dienst doen als referentiepunt voor jouw kat. Jouw senior kat is als het ware een boot op zee tijdens de nacht en het nachtlampje functioneert als vuurtoren voor die boot.

Een bezoek aan de dierenarts kan ook helpen, want deze kan medicatie voorschrijven om ouderdomsverschijnselen te bestrijden of een aangepaste voeding voor oudere katten aanbevelen.

Drang om zich voort te planten

Kattinnen kunnen krols worden en dit zal iedereen in de buurt geweten hebben. Het miauwen, het gehuil en het gejank – het is echt wel een uitdaging om mee te leven als kattenbaasje. Ook katers kunnen enorm gaan miauwen en zelfs janken wanneer ze een krolse kattin ruiken.

Dit probleem valt simpel op te lossen door je kattin te laten steriliseren en door je kater te laten castreren. Maak een afspraak bij de dierenarts.

Begroeting!

Vele katten miauwen wanneer gezinsleden thuis komen na afwezigheid of zelfs wanneer ze deze gezinsleden kruisen in huis. Het is hun manier om hallo te zeggen tegen jou. Aanschouw het als een compliment en niet als een verplicht nummertje (je bent geliefd bij jouw kat en dat is fijn).

Het is ook heel normaal dat jouw buitenkat na een partijtje muizen vangen aan het raam zal staan wachten om binnen te komen. Heel vaak miauwen ze daarbij, kwestie van wat druk te zetten bij het kattenbaasje om snel te worden binnengelaten.

Ziekte en lichamelijke problemen

Analyseer het gedrag van jouw kat indien het miauwen ernstiger wordt en kalmeer de kat altijd.

Misschien is er iets aan de hand met jouw kat wat je niet kan waarnemen met het blote oog! Jij kent jouw kat door en door en niemand kent de normale behoeften van jouw kat beter dan jij. Indien je alle typische oorzaken die hierboven vermeld zijn kan uitsluiten is een bezoek aan de dierenarts aan te raden.

Verschillende ziektes (nierziekte, hoge bloeddruk, etc.) kunnen ervoor zorgen dat jouw kat pijn heeft, wat kan leiden tot overmatig miauwen. Katten zijn over het algemeen goed in het verbergen van ziektes. Wanneer een kat dus vaak miauwt, eventueel gecombineerd met een gedaalde interesse in voedsel, is het tijd om de dierenarts in te schakelen.