[vc_row][vc_column][vc_column_text]

We weten allemaal dat katten 4 poten hebben, behoren tot de grotere groep van de ‘katachtigen’, snorharen hebben die werken als ‘tastreceptoren’, doorgaans gek zijn op tafelrestjes (al is dat niet gezond, maar dat is een andere discussie…) en dat ze voor heel wat geluk en entertainment zorgen in het leven van hun baasjes.

Reeds in het Oude Egypte werden katten gedomesticeerd en ze zijn sindsdien niet meer van de zijde van de mens geweken. Je zou denken dat deze diersoort geen geheimen meer voor ons kent.

Over de meest courante dingen zijn we wellicht op de hoogte. Toch kan het best zijn dat onderstaande kattenweetjes nieuw zijn voor jou!

Kattenweetjes – Infographic

Onderstaande Infographic bevat 10 kattenweetjes. De infographic is gemaakt voor mensen die wel interesse hebben in kattenweetjes maar die niet houden van lezen. De volgende infographic is dus een grafische weergave van de kattenweetjes vermeld in dit artikel. Onder de Infographic vind je vervolgens de gedetailleerde uitleg van alle kattenweetjes!

10 feiten over katten infographic algemeen canessi

Katten kunnen geen zoet smaken

Nummer 1 uit de lijst van kattenweetjes is gerelateerd aan smaak. Op de tong van een kat bevinden zich lange smaakpapillen die als het ware zijn onderverdeeld in zones. Elk is verantwoordelijk voor het herkennen van zuur, zout, bitter of de meer recent toegevoegde basissmaak ‘umami’.

De aandachtige lezer heeft terecht opgemerkt dat ‘zoet’ niet in het rijtje voorkomt. Katten zijn niet in staat om zoet waar te nemen. Aangezien katten in principe carnivoren zijn, zou het smaken van zoet minder nuttig zijn voor hen.

Lijkt jouw kat wel gek te zijn van zoete voedingsmiddelen? Wellicht is het toch een andere basissmaak, zoals een beetje toegevoegd zout, in het voedingsmiddel dat wordt ‘gesmaakt’ door jouw kat.

Een kattentong heeft haakjes

kattentong kattenweetjes algemeen canessi

Diezelfde smaakpapillen op de tong hebben de vorm van haakjes. Dat is exact de reden waarom je het gevoel hebt gestreeld te worden door een stukje schuurpapier wanneer je kat je liefdevolle likjes geeft.

De haakjes zijn er met een reden. In de natuur komen ze namelijk handig van pas om een prooi te helpen verorberen. Verder zorgen ze ervoor dat vuil gemakkelijker van de vacht verwijderd wordt wanneer de kat zich wast. Dit is dus een weetje over de ruwe kattentong in onze 10-delige lijst vol kattenweetjes.

Een nadeel van de papillen is dat haar gemakkelijk mee naar binnen gaat bij het likken. De haakjes werken als een soort kammetje. Het gevolg zijn de vervelende haarballen, waar vooral langharige pluisbollen last van hebben.

Katten hebben veel meer beenderen en botjes dan mensen

Heb je je ooit al afgevraagd hoe het komt dat jouw kat zo lenig is? Dit heeft veel te maken met het feit dat katten veel meer beenderen en botjes hebben dan de mens. Die extra beenderen bevinden zich voornamelijk in de rug.

Het menselijk skelet bestaat uit 206 beenderen, terwijl dat van een kat er maar liefst 244 heeft! Zo’n twintigtal van die beenderen bevinden zich in de flexibele staart van de kat. Dit stelt hem in staat zijn evenwicht te houden en er lustig op los te kwispelen.

[/vc_column_text][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][vc_empty_space][vc_column_text]

Katten hebben een hekel aan citrusvruchten

Dit is weetje nummer 4 uit onze lijst van kattenweetjes. Ooit al gemerkt dat je kat zich niet snel genoeg uit de voeten kan maken wanneer je een sinaasappel of mandarijn pelt of een citroen uitperst?

Katten hebben van nature een bloedhekel aan citrusvruchten. Wanneer je een citroen voorschotelt aan katten lijken de meesten zich plots te gedragen alsof ze middenin een zandstorm terecht zijn gekomen ofwel transformeren ze op miraculeuze wijze in een Ninja.

[responsive_youtube hQ2Wl27x_k4]

Door sommigen wordt geloofd dat citrusvruchten giftig zijn voor de kat. Ze zouden die gekke snoet trekken, omdat hun lichaam ‘weet’ dat citrusvruchten een gevaar voor hen inhouden.

Een meer plausibele uitleg is dat de geur van citroenen en consorten gewoon zodanig scherp is, dat het de ogen en neus van de kat teveel prikkelt. Het reukorgaan van katten is namelijk veel sterker ontwikkeld dan dat van de mens (en wij houden er ook al niet echt van om onze neus tegen een citroen te drukken, toch?).

Wil je je kat afleren om op een bepaalde plaats in huis te plassen of wil je hem (en dan vooral zijn nagels) weghouden van je splinternieuwe lederen salon? Je zou kunnen proberen om citroen- of sinaasappelschil op die plaatsen te leggen.

Gebruik echter NOOIT chemische producten met citrusgeur. Deze zijn te verkrijgen in de handel met als doel om katten weg te jagen, maar zijn dikwijls ook echt giftig.

Katten jagen niet enkel om het hapje

Katten zijn rasechte jagers. Het zit hen in de genen. Duizenden jaren geleden namen mensen net omwille van dit talent katten in huis. Ze werden ingezet om muizen, insecten en ander ongedierte buiten te houden.

Van kleins af aan leren katten reeds op prooien te jagen. In het wild worden ze aangeleerd door hun moeder om een prooi te vangen en doden. Wanneer ze nog te jong zijn om zelf te jagen, zal de moederkat de prooien zelf tot bij de kittens brengen.

Nu weet je ook meteen hoe het komt dat sommige (voornamelijk vrouwelijke) katten muizen en vogels tot bij de achterdeur brengen. Het zit hen in de genen om prooien te vangen en tot bij hun kleine kittens te brengen.

Hebben ze geen kittens dan zorgt hun instinct er soms (verkeerdelijk) voor dat ze de prooi tot bij hun baasje brengen.

Je zou denken dat katten enkel instinctief jagen vanuit een hongergevoel en met als doel om de prooi daadwerkelijk te verorberen. Vaak is het echter zo dat katten een muis of ander diertje doden om er enkel wat mee te dollen.

Jagen heeft voor de kat dus niet enkel als doel om zichzelf van een heerlijk menu te voorzien, maar heeft ook eenvoudigweg een speelfunctie. Dit is nummer 5 uit onze 10-delige lijst van kattenweetjes!

Baasjes van katten die vooral binnenhuis leven en hun jachtinstinct niet in de natuur kunnen botvieren, zorgen er best voor dat er voldoende mogelijkheden tot jagen gecreëerd worden.

Zorg dat er steeds voldoende (veilige) speeltjes in huis aanwezig zijn waartoe de kat altijd toegang heeft. Speel ook dagelijks actief met je kat. Gebruik speeltjes waarop de kat echt kan jagen zoals een kattenhengel of een lasermuis.

Laat de kat het speeltje af en toe vangen, zodat hij niet gefrustreerd raakt. Gebruik je een lasermuis, dan wordt aangeraden om het bolletje af en toe op een echt speeltje te richten dat de kat effectief kan vangen.

Als je kat onvoldoende jachtmogelijkheden heeft kan dit ertoe leiden dat hij uit frustratie zijn baasje of bezoekers als prooi gaat zien. Een bewegende vinger, teen of paardenstaart moet er dan aan geloven…

Het zicht van katten is niet altijd even scherp

kattenogen kattenweetjes algemeen canessi

Nummer 6 in onze lijst van kattenweetjes. Je hebt ongetwijfeld al vaak gehoord dat katten heel goed kunnen zien. Die uitspraak moeten we echter een beetje nuanceren.

Katten kunnen minder goed zaken van dichtbij waarnemen dan de mens. Voorwerpen die zich vlak voor hun ogen bevinden kunnen ze niet goed zien en zijn wazig. Dat is één van de redenen waarom katten vaak snuffelen aan de hand van een bezoeker die hem wilt aaien.

Bovendien is het zo dat binnenkatten vaak minder goed in de verte kunnen zien dan katten die gewend zijn om veel tijd buitenshuis door te brengen. In huis kan de kat immers niet veel verder kijken dan de muur aan de andere kant van de hal. Zijn ogen passen zich aan deze situatie aan.

Katten zien niets in het gebied onder de neus

Eén van de meest verbazende kattenweetjes: katten kunnen niets waarnemen dat zich vlak onder hun neus bevindt. Als je je ooit al hebt afgevraagd wat de reden is dat je kat een snoepje op de grond maar niet ziet liggen, dan kan de oorzaak dus zijn dat het snoepje zich net buiten zijn gezichtsveld bevindt.

Katten zijn niet kleurenblind

Het nachtzicht van katten is dan weer veel sterker ontwikkeld dan dat van ons.

In de biologieles hoorde je ooit ongetwijfeld over kegeltjes en staafjes die zich op ons netvlies bevinden. Waar de kegeltjes instaan voor het onderscheiden van kleuren, staan de staafjes in voor het detecteren van licht. Dat is bij een kat net hetzelfde.

Hoe meer staafjes, hoe beter je kan zien in het donker. Je raadt het al: katten bevatten veel meer staafjes dan kegeltjes, maar er zijn wel degelijk kegeltjes aanwezig. Het is een vaak voorkomende misvatting dat katten compleet kleurenblind zijn. Ze kunnen wel degelijk kleuren zien, zij het wel minder dan de mens. Dit is een leuk en verrassend weetje uit onze lijst van 10 kattenweetjes!

De ogen van katten beschikken ook over een Tapetum Lucidum, een reflecterend oppervlak dat zich net achter de retina of het netvlies van de kat bevindt. Wanneer in het donker een weinig licht op het oog invalt, wordt dit licht gereflecteerd op het Tapetum Lucidum. Je krijgt dan als het ware een ‘spiegeleffect’.

Een kat haalt je in tijdens een spurt

Van grote, wilde katachtigen is geweten dat ze heel snel kunnen lopen. Denk maar aan de Cheetah die wel 120 km/h haalt (jawel, je leest het goed…). Al is onze huiskat een pak kleiner, toch doet hij het ook zeker niet slecht.

Wie zijn kat ooit al achterna probeerde lopen, om eender welke reden, zal weten waarover we het hebben. Sommige katten halen tot wel 48 kilometer per uur!

Toegegeven, het zijn enkel de meest getrainde en atletische exemplaren onder de huiskatten die deze topsnelheid halen. Bovendien houden ze het niet lang vol. Maar toch is deze snelheid van katten een atletische verrassing in onze lijst van kattenweetjes.

Toch zou de gemiddelde huiskat het met gemak van jou moeten halen bij een sprint over korte afstand!

Een kattenneus is uniek

kattenneus kattenweetjes algemeen canessi

Net zoals de lijntjes op de vingers van mensen een uniek patroon vormen, vormen de ‘bolletjes’ op het roze neusgedeelte van de kat eveneens een uniek patroon.

Geen enkele kattenneus is daarmee dezelfde. Elk neusje is super uniek! Opnieuw iets geleerd dus uit deze 10-delige lijst met kattenweetjes!

Ken jij nog kattenweetjes waarvan je vermoedt dat andere baasjes er niet van op de hoogte zijn? Deel ze hieronder met ons!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]