Je hebt beslist een schattig katje te kopen? Geweldig! Een kitten kopen is spannend en fijn. Je kijkt wellicht enorm uit naar zijn komst. Vergeet echter niet dat het belangrijk is om goede voorbereidingen te treffen bij het kopen van een kitten!

Ook wanneer hij gearriveerd is in zijn nieuwe huis is enige begeleiding en opvolging gewenst. Hoe beter je voorbereiding, hoe sneller hij kan wennen en zich thuis voelt. Een kitten kopen doe je dus met de volgende tips in het achterhoofd.

Een kitten kopen: waar doe ik dat nu best?

Een goede voorbereiding begint bij de plaats van herkomst van je kitten. Je kunt je kitten kopen bij een fokker. Zorg dat je je op voorhand goed informeert. Vraag aan mensen in je omgeving in welke cattery zij hun kitten hebben gekocht en of er geen ernstige gezondheidsproblemen zijn met het katje.

Goede fokkers controleren de moeder– en vaderkat waar ze mee kweken op erfelijke ziektes. Zorg ervoor dat je steeds navraagt of je een bewijs mag inkijken van DNA-onderzoek dat gebeurd is bij de ouders om genetische aandoeningen uit te sluiten.

Een lijst van fokkers per provincie vind je onder andere op www.breeders.royalcanin.be voor België en www.catteryworld.eu/catterys/ voor België en Nederland. Haal je je kitten bij mensen thuis die een nest hebben?

Weet dat vanaf 1 september 2014 een wet van kracht is gegaan die mensen met kittens verplicht alle kittens uit het nest te laten steriliseren of castreren en te laten chippen. Ga na bij het gezin waar je de kat haalt of dit gebeurd is.

Wanneer mag een kitten het nest verlaten?

Een kitten mag het nest pas ten vroegste verlaten vanaf de 8ste levensweek. Best neem je hem pas in huis op een leeftijd van 12 weken. Een kitten kopen doe je dus best wanneer deze 12 weken oud is.

Wordt de kitten te vroeg van zijn moeder weggenomen, dan kunnen op latere leeftijd gedragsproblemen ontstaan. De katten zullen kneden met de pootjes op je schoot, miauwen voor aandacht en dikwijls ook moeilijkheden hebben om de kattenbak te gebruiken.

Ook het immuunsysteem kan te zwak ontwikkeld zijn wanneer zij te vroeg van hun moeder zijn weggenomen. Dit maakt hen vatbaarder voor ziektes.

Welke voorbereidingen moet ik treffen?

Een kitten kopen is één zaak, de voorbereidingen treffen is een andere zaak. Zorg vóór de aanschaf van je kleine compagnon dat je een kamer in huis hebt voorbehouden waar hij even in alle rust kan wennen aan de geuren en geluiden. Hem onmiddellijk in heel het huis laten rondlopen kan beangstigend zijn en onnodig stress veroorzaken.

Richt een kamer in voor je kat en laat hem hier enkele dagen wennen. Plaats er een kattenbak, krabpaal, vers water, voedsel en wat speeltjes.

Indien je wegens omstandigheden geen krabpaal kan plaatsen, zorg dan voor een plaatsje om te slapen en iets waar hij aan mag krabben. In de dierenspeciaalzaak vind je voor een zacht prijsje krabkussens waar hij naar hartenlust zijn nagels in mag zetten. Liever dan het behangpapier of de stoelbekleding niet waar?

Welke voeding geef ik mijn jonge kat?

Pas de voedingskeuze aan de leeftijd van je kitten aan. Jonge katjes krijgen best geen voeding die voor volwassen katten bedoeld is, omdat ze heel andere noden hebben. Kittens moeten door middel van voeding optimaal ondersteund worden in hun groei.

Ga je een kitten kopen? Gebruik dan de voeding die de fokker je heeft aangeraden en vraag voor de zekerheid raad aan je dierenarts. Als je van merk wilt veranderen, schakel dan geleidelijk over zodat de maag en darmen van je katje kunnen wennen aan de omschakeling.

Hoe introduceer ik mijn kitten en mijn andere kat of hond?

Heb je al één of meerdere katten of een hond in huis? Introduceer hen geleidelijk aan om problemen te voorkomen. Je kunt in de eerste dagen, wanneer je kitten in zijn eigen kamer verblijft, een stukje stof of knuffel of iets dergelijks bij hem leggen. Je doet hetzelfde met je volwassen kat of hond.

Na een paar dagen verwissel je de stukjes stof. Je legt die van de kitten bij je volwassen kat of hond en omgekeerd en laat het enkele dagen liggen. De dieren kunnen zo rustig aan elkaars geur wennen.

Ga je een kitten kopen? Vergeet de dierenarts niet

Maak een afspraak bij de dierenarts. Met de nieuwe wet van 1 september 2014 zou je kitten bij aankomst al moeten gesteriliseerd of gecastreerd zijn. De kittens moeten door de dierenarts wel nog ontwormd en gevaccineerd worden. Ontwormen is noodzakelijk, want wormen kunnen de ontwikkeling van je katje belemmeren.

In de 9de en de 12de week wordt de kat gevaccineerd. Vaccineren is eveneens belangrijk om infectieziekten zoals katten- en niesziekte te vermijden. Deze ziekten kunnen levensbedreigend zijn voor je kat. De eerste vaccinatie is doorgaans al bij de fokker gebeurd op 9 weken.

Je gaat een kitten kopen? Als je rekening houdt met deze tips kan er niet veel meer mis gaan. Geniet van je nieuwe vriend in huis!