[vc_row][vc_column][vc_column_text]

De Munchkin kat laat een onvergetelijke indruk na bij iedereen die voor het eerst kennis maakt met dit kattenras. De Munchkin kat heeft namelijk een unieke en heel kenmerkende lichaamsbouw. Met zijn stevige romp en bijzonder korte poten wordt de Munchkin kat ook wel de Teckel (of dashond) onder de katten genoemd.

Geschiedenis van de Munchkin kat

De Munchkin kat is lange tijd her en der verspreid voorgekomen. In 1944 was er een eerste lijn in het Verenigd Koninkrijk, die na de oorlog weer verdween. Een tiental jaar later dook de kat opnieuw op in Europa, deze keer in Rusland.

Het duurde echter nog tot 1983 vooraleer er zou gekweekt worden met deze kat. In dat jaar werd in Louisiana immers een zwangere kat met korte poten gevonden. Zowel de moederpoes als één van haar kittens, een katertje, werden gekruist met huiskatten.

In 1994 werd de Munchkin kat opgenomen door TICA (The International Cat Association). Het ras werd uiteindelijk officieel erkend door TICA in 2003. Dit maakt dat de Munchkin kat een jong ras is.

Fysieke kenmerken van de Munchkin kat

Op het eerste gezicht ziet dit kattenras er nogal ‘onhandig’ uit… Maar ondanks zijn niet-alledaagse lichaamsbouw mag de Munchkin kat zeker niet onderschat worden! Snelheid en behendigheid zijn namelijk echte troeven van dit kattenras.

Dankzij zijn korte poten kleeft de Munchkin kat als het ware tegen de grond (vergelijkbaar met de betere sportwagen). Hierdoor is de Munchkin gekend voor het betere en korte bochtenwerk tijdens spelletjes en activiteiten.

Munchkins zijn klein tot gemiddeld qua grootte en wegen tussen de 2,5 en 5 kg. De Munchkin kat verschilt van alle andere kattenrassen dankzij zijn extreem korte poten. De oorzaak van deze korte poten is een genetische mutatie, net zoals bij Teckels (hondenras).

Qua andere uiterlijke kenmerken kan de Munchkin vergeleken worden met quasi alle andere kattenrassen. Munchkins kunnen namelijk kortharig of langharig zijn en hun vacht kan bestaan uit werkelijk alle kleuren en patronen.

Karakter van de Munchkin kat

De Munchkin is een heel sociaal kattenras, speelt enorm graag en houdt van kinderen. Er zit bijzonder veel energie en beweeglijkheid in dit kattenras. Munchkins kunnen ook perfect functioneren in een gezin met andere huisdieren zoals honden of andere katten. Ze hebben relatief veel aandacht nodig.

Munchkins hebben zin voor avontuur en zijn enorm nieuwsgierig. Een nieuwsgierige Munchkin herken je aan zijn ‘konijnenstandje’: ze gaan soms rechtop zitten op hun achterpoten, net zoals een konijn, om een beter zicht te krijgen op iets wat hen interesseert.

Munchkins zijn intelligenter dan de gemiddelde kat. Het is perfect mogelijk om de Munchkin intellectueel uit te dagen door hem truukjes aan te leren. Zo kun je als baasje jouw Munchkin het konijnenstandje als truukje aanleren (zie hieronder)!

[/vc_column_text][vc_column_text]

Gezondheid van de Munchkin kat

Over het algemeen zijn Munchkins gezonde katten zonder noemenswaardige gezondheidsproblemen.

Het voordeel dat de Munchkin kat heeft is dat zijn korte poten geen problemen met de ruggengraat opleveren. Teckels daarentegen ervaren door hun korte pootjes wel dikwijls ernstige problemen.

Aangezien het kattenras Munchkin nog relatief jong is zou het kunnen zijn dat er in de toekomst nog gezondheidskwaaltjes aan het licht komen.

Verzorging van de Munchkin kat

De vacht van de Munchkin kat valt gemakkelijk te verzorgen. Over het algemeen geldt volgende vuistregel: een kortharige Munchkin dient één maal per week grondig gekamd te worden terwijl een langharige Munchkin twee maal per week gekamd dient te worden.

Door de Munchkin consistent en periodiek te kammen wordt dood haar verwijderd en wordt de vorming van klitten voorkomen.

Weetje over de Munchkin kat

In de volksmond wordt de Munchkin kat ook wel Dwergkat genoemd.

Ben jij zelf de trotse eigenaar van een Munchkin kat of denk je eraan om deze kleine vriend in huis te nemen, maar heb je vragen? Laat van je horen door een reactie achter te laten hieronder![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]