Onzindelijkheid bij de kat: het is een kwaaltje dat vaak voorkomt. In ons vorig artikel las je meer over de oorzaken van plassen buiten de bak. Hoe pak je dit nu best aan? Onzindelijkheid bij de kat aanpakken kan met de volgende tips:

Plaats voldoende kattenbakken

Haal altijd evenveel kattenbakken in huis als er katten zijn en liefst nog eentje extra. Een kat heeft graag zijn eigen toilet. Met andere woorden, onzindelijkheid bij de kat kan ontstaan wegens een gebrek aan een eigen kattenbak. Plaats de kattenbakken niet te dicht bij elkaar, maar liefst in verschillende ruimtes doorheen het huis. Gun de dieren hun privacy.

Ook de plaats in de kamer maakt een verschil uit. De kattenbak wordt best in een hoek gezet waar de kat een goed zicht heeft over de kamer. Net als mensen worden katten niet graag gestoord wanner ze hun behoefte doen.

Geef hen de kans te anticiperen op mogelijke indringers door de kattenbak zodanig te plaatsen dat de kat het deurgat kan zien vanuit de bak.

Kattenbak zonder deksel

Wanneer je meerdere katten hebt, haal kattenbakken in huis zonder deksel of verwijder de deksels. Katten willen zich veilig voelen in hun bak.

Je zou zeggen dat ze zich met een deksel boven hun hoofd beschut en dus lekker veilig voelen. Maar niets is minder waar.

Tussen katten binnen eenzelfde gezin bestaat vaak één of andere vorm van spanning. Zij hebben hun eigen territorium nodig en houden niet van indringers.

Wanneer ze in een bak zitten met deksel zien ze niets van wat er zich buiten de bak afspeelt. Dit kan de kat een onveilig gevoel geven. Dit onveilige gevoel kan dan leiden tot onzindelijkheid bij de kat, waarbij de kat liever ergens anders in huis zijn behoefte doet…

Hij kan immers ieder moment in de gaten worden gehouden door een nieuwsgierige huisgenoot.

Genoeg propere kattenbakvulling

Zorg dat er voldoende kattenbakvulling in de bak ligt. Katten vinden het belangrijk dat ze hun hoopje mooi kunnen ondergraven. Wanneer de bak te weinig grind bevat kan het zijn dat je kat protesteert.

Let op: teveel is echter ook niet goed. Je poes vindt het heus niet aangenaam als hij helemaal onder het kattengrit hangt.

Net als mensen hebben ook katten graag een proper toilet. Zorg ervoor dat je drolletjes regelmatig uit de bak schept en kuis de bak regelmatig volledig uit. Een vuile kattenbak kan dus leiden tot onzindelijkheid bij de kat.

Pas op met het product waarmee je de bak kuist. Katten hebben een sterk ontwikkeld reukorgaan en houden vaak niet van de geur van kuisproducten zoals bleekwater. Ook dat kan dus leiden tot onzindelijkheid bij de kat.

Probeer het eens met een vloeibare, geurloze zeep. Ook afwasmiddel is een goed alternatief, aangezien dit niet heel sterk ruikt en de geur niet lang in het plastic blijft hangen.

Voorkomen is beter dan genezen. Wanneer je kat niet gebaat is bij bovenstaande aanpassingen, dan is het belangrijk toch rekening te houden met een paar punten:

Onzindelijkheid bij de kat? Straf ze niet!

Wat je ook doet… straf je kat nooit! Een kat die buiten zijn bak plast doet dit niet opzettelijk.

Hij heeft hier gegarandeerd een goede reden voor. Het is aan het baasje om de oorzaak te achterhalen en er iets aan te doen.

Straffen zorgt ervoor dat je kat nog meer stress krijgt en bovendien schrik krijgt van jou.

Uit angst om gestraft te worden zal hij zijn urine lang proberen ophouden, met alle medische gevolgen van dien.

Naar de dierenarts

Contacteer zo snel mogelijk je dierenarts als je denkt dat een medische oorzaak aan de basis ligt.

Katten die frequent kleine beetjes plassen, duidelijk pijn hebben bij het plassen en bloed in de urine hebben moeten zo snel mogelijk naar de dierenarts. Ook gastro-intestinale problemen zoals diarree moeten aangepakt worden door de dierenarts.

Had jouw kat ooit al een kattenbakprobleem? Hoe werd dit opgelost? Laat het ons weten!