Plassen naast de bak is een vaak voorkomend probleem. Dat kittens onzindelijk zijn in het begin is normaal. Het vormt echter pas een probleem wanneer je volwassen kat perfect zindelijk was en na verloop van tijd plots naast de bak begint te plassen.

Zeer vervelend wanneer de mat, het gordijn of de tafel plots het geprefereerde toilet van je lieveling wordt. Er zijn diverse mogelijke oorzaken waarom je kat onzindelijk is. Oorzaken van plassen naast de bak – een overzicht:

Medische oorzaak van plassen naast de bak

Vaak ligt een medische oorzaak aan de basis van onzindelijkheid. Wanneer een kat een onderliggend lichamelijk probleem heeft, kan hij plots beginnen plassen naast de bak. Het probleem doet zich onder andere voor bij aandoeningen van de urinewegen, diarree, constipatie en diabetes.

De pijn van de aandoening wordt geassocieerd met de kattenbak en de kat denkt dat elders plassen de pijn zal doen verminderen. Sommige lichamelijke condities vragen als het ware om een onmiddellijke lozing.

Katten met een blaasontsteking kunnen de (kleine beetjes) urine soms moeilijk ophouden en geraken dan vaak niet meer op tijd bij de kattenbak. Ook diarree kan plots opkomen.

Kattenbak delen

Een andere oorzaak van plassen naast de bak is dat de kattenbak opeens moet gedeeld worden met een nieuwe kat. Katten zijn gesteld op gewoonte.

Wanneer een nieuwe viervoeter ongevraagd zijn territorium betreedt, is het voor een kat niet eenvoudig hieraan te wennen. Als hij bij overmaat van ramp ook nog eens zijn toilet moet delen met deze nieuwe aanwinst, dan is het hek helemaal van de dam.

Stress

Katten zijn zeer stressgevoelige dieren. De minste verandering aan hun vertrouwde leefomgeving kan hen van hun stuk brengen. Er zijn diverse situaties die tot stress kunnen leiden zoals onder andere een baby die erbij komt, ruzie in het gezin en meubels die verplaatst zijn. Plassen naast de bak is een vaak voorkomend symptoom van stress bij de kat.

De kattenbak zelf

Het probleem ligt bij de kattenbak zelf. Deze wordt niet frequent genoeg gekuist of de bak is te klein voor je kat. Wat ook vaak gezien wordt is dat katten niet meer willen plassen in de bak wanneer een nieuw soort kattenbakvulling gebruikt wordt.

De kattenbak is van plaats veranderd

Je hebt de kattenbak een nieuwe plaats gegeven. Zoals eerder al vermeld zijn katten echte gewoontedieren. Zij verwachten hun kattenbak steeds op dezelfde, vertrouwde plaats terug te vinden. Wordt die plots verplaatst, dan kan dit voor hem een reden zijn om andere plaatsjes te gaan opzoeken om zijn behoefte te doen.

Lees meer over de aanpak van dit probleem in ons artikel met oplossingen.