Het is belangrijk de strijd tegen overgewicht bij de kat aan te gaan. Niet alleen zal het dier zich beter in zijn vel voelen, de kans op aandoeningen zoals diabetes en gewrichtsproblemen wordt drastisch verminderd. Jij als baasje kan je dier helpen om op gewicht te blijven.

Bepaal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Overgewicht aanpakken begint bij de hoeveelheid voeding. Vaak is het zo dat het eetbakje van de poes gewoon wordt aangevuld wanneer het leeg is. Deze aanpak kan overgewicht in de hand werken.

Het is belangrijk uit te rekenen wat de aanbevolen dagelijkse inname van voedsel voor je huisdier is. Normaal gesproken kun je dit vinden op de achterkant van de voedselzak. Een betrouwbare aanbeveling houdt rekening met 3 dingen: leeftijd, activiteitsniveau en lichaamsconditie (nogal mager, normaal, eerder overgewicht).

Als je niet zeker bent, kan de dierenarts helpen de juiste hoeveelheid voedsel voor je kat te berekenen.

Sommige katten hebben de neiging alles in één enkele keer te gaan opschrokken. Tegen ’s avonds gaan ze dan miauwen, terwijl ze hun hele dagportie al binnen hebben. Het kan daarom zinvol zijn om voor zulke katten de dagportie in twee gelijke helften te verdelen. Geef een deel ’s ochtends en een deel ’s avonds.

Overgewicht aanpakken door gezonde voeding

Niet alleen de hoeveelheid voedsel is van belang. Als baasje heb jij de volledige controle over de soort voeding die je je kat geeft. Geef je kat een hoogwaardige voeding. Deze voeding is doorgaans wat duurder, maar daar is een reden voor. Premium merken doen veel onderzoek naar de ideale samenstelling van voedsel en gebruiken vaak grondstoffen van uitstekende kwaliteit.

Let op met zelfbereide voeding. Het is een zeer nobel gebaar om te koken voor je kat, maar het gevaar bestaat dat hij op die manier niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt of in de verkeerde verhoudingen. Het is bijna onmogelijk om te bepalen hoeveel eiwitten, magnesium, kalium enzovoort er nu net in dat stuk vlees, vis of groente zitten. Wil je toch vers koken voor je kat, vraag dan best eerst raad aan de dierenarts voor je zelf gaat experimenteren!

Pas op met verdoken caloriebommen

Wees voorzichtig met snoepjes en tafelrestjes. Katteneigenaars houden ervan hun dier te verwennen met voedsel om hen te belonen of de band te bevorderen, wat uiteraard zeer begrijpelijk is. Helaas bevatten kattensnoepjes en vooral tafelresten vaak veel calorieën.

Het geven van traktaties betekent dat je in principe de hoeveelheid calorieën van het snoepje moet aftrekken van de dagelijks aanbevolen energie-inname. Wat over blijft is de hoeveelheid ‘gewone’ voeding in aantal calorieën die je die dag nog mag geven. Vooral als de kat te zwaar is moet je zuinig zijn met het geven van traktaties.

Wees extra voorzichtig met tafelresten, want het is erg moeilijk om de hoeveelheid calorieën die ze bevatten te bepalen. Bovendien zijn ze niet altijd even gezond voor de spijsvertering van het dier. Katten hebben veel minder verschillende darmflora dan mensen, waardoor hun spijsverteringsstelsel het moeilijk kan krijgen als het diverse soorten voedsel moet verteren.

Laat je kat bewegen

Net zoals bij de mens geldt ook voor de kat dat lichaamsbeweging belangrijk is om een gezond gewicht te handhaven. Koop speelgoed dat gemaakt is om je kat meer te laten bewegen. Maak er een punt van om iedere dag een half uurtje of langer de tijd te nemen om met je kat te bewegen. Het komt erop neer het natuurlijke jachtinstinct van de kat te triggeren.

Katten zijn doorheen de tijd gedomesticeerd, wat wil zeggen dat zij door de mens in de rol van huisdier zijn geduwd. Wilde katten in de natuur bewegen echter zeer vaak en zijn dan ook zelden of nooit zwaarlijvig. Het is de taak van katteneigenaars om een leefomgeving voor de kat te creëren die zoveel mogelijk overeen komt met de natuurlijke habitat.

Katten die buiten kunnen hebben het hierbij al meteen wat gemakkelijker. Heb je een binnenkat dan wordt de uitdaging groter. Als één van je kamers in huis het toelaat kan je op een vrije muur lege planken installeren op verschillende hoogtes. De kat kan dan naar hartenlust van de ene op de andere plank springen. Is hij moe dan kan hij rustig een dutje doen op één van de planken waar jij een kussentje hebt gelegd.

Met een beetje creativiteit kom je ver. Zo kan je bijvoorbeeld ook een lang touw met pluimpje aan het plafond bevestigen of een aantal houten kubussen trapsgewijs stapelen.

Je pluisbol zal je dankbaar zijn!

Lees meer over de oorzaken van overgewicht in ons artikel.