Eén van de meest bekende kattenrassen is ongetwijfeld de Pers of Perzische kat. Zoals de naam al doet vermoeden vindt dit ras zijn oorsprong in Perzië, vandaag Iran. De eerste Perzen werden reeds in de 17de eeuw van Perzië naar Europa gebracht. Tot dan waren langharige rassen onbekend in Europa.

In 1871 werd het ras tentoongesteld in Londen, waarna een fokprogramma werd gestart. In Europa werd het ras gekruist met de Angora om de vacht te verbeteren. Op vandaag bestaat er binnen het ras een uitgebreid arsenaal aan kleuren. Ook op vlak van aftekening is er een grote variatie zoals effen, gestreept, gemarmerd of gevlekt.

Fysieke kenmerken van de Pers

De Pers is een middelgroot tot groot langharig ras met een ‘rond’ uiterlijk. Zij zijn vrij gedrongen, maar breed met stevig ontwikkelde spieren.

De brede pluimstaart is relatief kort in vergelijking met de lengte van het lichaam en in vergelijking met de staart van de meeste andere rassen. De poten zijn stevig en kort. De snuit van de Pers is opvallend plat. Zij hebben een korte, brede neus.

Karakter van de Pers

Kenmerkend voor de Pers is dat hij een rustig, eerder teruggetrokken karakter heeft. Hij is erg trouw en sociaal en daarom heel geschikt als huiskat bij een gezin met kinderen. Perzen kunnen perfect hun hele leven lang binnenshuis leven en zijn daarom de huisgenoot bij uitstek voor op je appartement.

Zij zijn zelfs niet echt geschikt voor het buitenleven. De Pers is niet het meest speelse ras, maar kan niettemin momenten hebben van korte activiteit waarin hij graag op ontdekkingstocht gaat en speelt.

Gezondheid van de Pers

Zoals alle raskatten heeft ook de Pers enkele kenmerkende gezondheidsproblemen. Zij hebben een smalle en platte snuit. Hierdoor kan de kat ademhalingsproblemen hebben. De ogen tranen vaak omdat de traanbuisjes minder goed werken.

De Pers is ook gepredisponeerd tot het krijgen van de Polycysteuze nierziekte of Polycystic Kidney Disease (PKD). Bij deze ziekte ontstaan cystes in de nieren. Naarmate de kat ouder wordt en de ziekte zich meer ontwikkelt, zullen de nieren minder goed en uiteindelijk niet meer functioneren.

Perzen die de ziekte al hebben of waarbij door middel van een DNA test een genetische belasting met PKD is vastgesteld, moeten door de fokker uitgesloten worden van het fokprogramma.

Het is belangrijk dat je voor de aanschaf van je raskat bij een goede fokker terecht komt. Deze test de ouderkatten waarmee gefokt wordt op allerlei ziektes en erfelijke afwijkingen. Op de fokkerswebsite van Royal Canin, www.breeders.royalcanin.be, kan je gemakkelijk een fokker van een bepaald ras opzoeken per provincie.

Verzorging van de Pers

De verzorging van de Pers is geen sinecure. De gemakkelijk tranende ogen moeten dagelijks worden gereinigd. Het vocht vormt na verloop van tijd een korstje dat moet worden verwijderd. Wanneer dit niet gebeurt wordt de traanbuis immers afgesloten, wat tot infectie kan leiden.

Perzen zijn bekend om hun prachtige vacht. Wil je de vacht zo mooi houden dan komt hier echter wat werk bij kijken. Perzen moeten dagelijks gekamd of geborsteld worden. Een kam geniet de voorkeur boven een borstel omdat deze het meest geschikt is om de losse ondervacht te verwijderen. Ook het proper houden van het gebit is belangrijk. En ja hoor… de beste manier om dit te bekomen is: poetsen!

Het lijkt misschien een gek idee om de tanden van je lieveling te poetsen. Toegegeven, als je je kat het niet van kleins af aan gewoon hebt gemaakt is er vaak geen beginnen aan. Leer je kitten van bij het begin gewoon worden aan een tandenborstel. Gebruik enkel een kattentandpasta en geen tandpasta voor mensen! Het fluorgehalte in onze tandpasta is immers veel te hoog, wat het giftig maakt voor katten.

Ondanks de verzorgingsnoden die dit ras vraagt, is er een reden waarom de Pers één van de meest populaire kattenrassen ter wereld is. Hij ziet er prachtig uit en heeft een geweldig karakter! Een topper om in huis te nemen!