Ragdoll betekent ‘lappenpop’ wanneer we letterlijk vertalen uit het Engels. De prachtige Ragdoll dankt zijn naam aan het feit dat hij zich echt laat hangen wanneer je hem in je armen hebt. Hij ontspant zijn spieren volledig en laat zich dragen als een lappenpop, zoals je kan zien in onderstaand filmpje. Jammer genoeg is dit niet kenmerkend voor alle Ragdolls.

Geschiedenis van de Ragdoll

De geschiedenis van de Ragdoll begint pas in 1963 bij Ann Baker uit California. Zij had een kat (hoewel sommige bronnen beweren dat het de kat van Ann’s buur was) die Josephine heette en al heel wat nestjes had gekregen in het wild. Josephine was een langharige witte poes met tekeningen die aan de Siamees doen denken.

Op een dag besloot Ann Baker Josephine te fokken met katten die ze vond of met eigen katten. Eén van de nestjes van Josephine bleek heel speciaal te zijn. De kittens hadden zeer bijzondere karaktertrekken. Zij waren opvallend rustig, vooral wanneer ze werden opgepakt door Ann.

Het is daar dat de naam Ragdoll dan ook is ontstaan. Uiteindelijk werd gefokt met poezen en katers met de uiterlijke kenmerken en karaktertrekken die zo typerend zouden worden voor het ras.

De officiële Ragdoll standaard werd uiteindelijk bereikt in 1975 door Denny en Laura Dayton.

Fysieke kenmerken van de Ragdoll

De Ragdoll is een groot en stevig ras, waarbij de volwassen katers gemakkelijk tussen de 6 en 9kg wegen. Kattinnen zijn doorgaans iets minder zwaar, met een gewicht tussen de 4 en de 6kg. Het ras heeft een goed ontwikkelde borst en vrij zware botten.

Het hoofd van de Ragdoll is middelgroot en een beetje afgerond. De neus, kin en wangen zijn allen goed ontwikkeld. Ze hebben mooie, grote, amandelvormige ogen die felblauw moeten zijn. De Ragdoll heeft een zachte, halflange vacht. Het haar rond de nek, de ‘kraag’, is duidelijk vol.

De rasstandaard kent drie tekeningen: Mitted, Colorpoint en Bicolor.

  • Mitted komt van het Engelse woord ‘Mittens’, wat ‘handschoenen’ of ‘wanten’ betekent. Het lijkt dan ook alsof de Mitted Ragdolls witte handschoentjes of sokjes dragen aan al hun poten.
  • Van de Colorpoint spreekt men wanneer de kat gekleurde ‘points’ heeft, terwijl de rest van het lichaam lichter is.
  • Bicolor: een colorpoint, maar met tussen de ogen een ongekleurde, omgekeerde V.

Er zijn vier erkende kleuren zijnde Seal, Blue, Lilac en Chocolate.

De Ragdoll wordt maar langzaam volwassen. De kittens worden volledig wit geboren en bereiken hun definitieve tekening en kleur pas wanneer ze twee à drie jaar oud zijn. Ze worden donkerder naarmate ze ouder worden.

Persoonlijkheid van de Ragdoll

Ragdolls zijn zeer lieve katten die enorm van mensen houden. Ze worden soms de honden van de kattenpopulatie genoemd, omdat ze vaak de neiging hebben net als een hond hun baasje overal te achtervolgen. Het is het soort kat dat je zelfs mee naar het toilet volgt en vervolgens geduldig wacht tot je klaar bent. Al zijn er natuurlijk nog andere rassen die dat ook doen.

Het ras is vrij rustig. Je zal een volwassen Ragdoll niet snel in de gordijnen aantreffen, zelfs niet bovenaan hun krabpaal. Je vindt ze eerder op een dekentje voor de verwarming of op de mat dicht bij zijn baasje. Ragdolls zijn vocaal gezien niet heel ‘aanwezig’. Ze miauwen niet vaak en miauwen ook niet erg luid.

Ondanks hun gemiddeld energieniveau kunnen ze absoluut met volle teugen genieten van een rustig spel.

Typisch voor de Ragdoll is dat hij goed overweg kan met andere katten en honden. Ook voor gezinnen met kinderen is dit kattenras zeker een geschikte aanwinst.

Gezondheid van de Ragdoll

De Ragdoll is een gezond ras dat weinig problemen vertoont.

Eén ziekte die vaker dan gemiddeld wordt gezien bij de Ragdoll is HCM of Hypertrofische Cardiomyopathie. Je kan meer lezen over deze ziekte in ons artikel over de Brits Korthaar.

Het is hoe dan ook aan te raden op zoek te gaan naar een geschikte Ragdoll fokker. Als je een raskitten koopt, zorg er dan steeds voor dat je de testen van de ouders van je kitten te zien krijgt. Goede fokkers testen hun ouderkatten op alle mogelijke ziektes. In het bijzonder testen zij extra op ziekten die kenmerkend zijn voor het ras dat ze fokken. 

Verzorging van de Ragdoll

De Ragdoll heeft een zeer zachte vacht die niet snel klit. Eén à twee keer per week kammen zou voldoende moeten zijn. Het is aangewezen een kam van roestvrij staal te gebruiken voor je Ragdoll.

Samenvattend: een Ragdoll is een perfecte aanwinst voor het gezin dat houdt van een kat die veel liefde geeft en graag evenveel liefde teruggeeft. Ook doet hij het goed bij baasjes die even chill en laid-back zijn als hen!