Katten zijn zeer stressgevoelige dieren. De geringste verandering in een kat zijn leven kan al een reden zijn om de wereld op zijn kop te zetten. Onderzoek heeft in de loop der jaren uitgewezen dat er diverse manieren bestaan om stress bij je kat te voorkomen.

Als baasje kan je zelf al veel doen. Alles begint bij het creëren van een leefomgeving waarin de kat zich veilig voelt.

Bouw routine in om stress te vermijden

Een kat is erg gesteld op routine. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer je een kat steeds op verschillende tijdstippen eten geeft, dit een mogelijke stressfactor kan zijn. Probeer zoveel mogelijk regelmaat in te bouwen in zijn leven en geef hem dan ook elke dag eten en vers water op ongeveer hetzelfde tijdstip.

Maak er een punt van om dagelijks even tijd vrij te maken om met hem te spelen en las een aaimoment in. Zorg dat de plekjes waar hij graag ligt steeds bereikbaar zijn voor hem. Breng je graag af en toe wat verandering aan in je interieur, zorg dan liefst dat de krabpaal, kattenbak en het eetbakje van de poes toch op dezelfde plaats blijven staan.

Geef hem een rustig plekje in de hoogte

Katten bekijken van nature alles graag vanuit de hoogte. Het spreekwoord ‘de kat uit de boom kijken’ komt ergens vandaan!

Als ze enkele meters boven de grond zitten voelen katten zich veilig. Niemand kan aan hen, maar ze kunnen alles wel perfect in het oog houden. Het is bovendien een teken van status. Hoe hoger de kat zit, hoe meer macht hij heeft tegenover andere katten die zich lager bevinden.

Je kunt een hoge krabpaal kopen in een dierenspeciaalzaak of creatief aan de slag met planken die je aan een muur bevestigt. Wanneer hij bijvoorbeeld schrik heeft van de stofzuiger of de hond, is het goed als hij wat hoger kan gaan zitten. Kan een kat zich op zo een moment niet terugtrekken op een hogere plaats, dan kan dat stress veroorzaken.

Laat hem verstoppertje spelen

Verstopplaatsen voor je kat zijn een must. Katten die schrik hebben en niet in de hoogte kunnen gaan zitten of zich niet kunnen verstoppen hebben meer kans op stress. Ideaal is een verstopplaats op hoogte. Vandaar dat krabpalen vaak een ‘huisje’ hebben waar de kat zich kan afzonderen.

Heb je geen krabpaal met huisje, dan kan een eenvoudige kartonnen doos op een tafel, kast of vensterbank al wonderen doen.

Help verveling tegengaan

Geef je kat voldoende afleiding om verveling tegen te gaan. Vooral binnenkatten hebben een grote kans op verveling. Zorg voor voldoende speeltjes en maak elke dag ook even tijd vrij om actief met je kat te spelen. Katten moeten hun energie kwijt. Als ze hiertoe niet de kans krijgen dan raken ze op den duur gestresseerd.

Gun je kat zijn eigen spullen en plekje

Heb je meerdere katten in huis? Zorg dat elke kat zijn eigen plekje heeft om stress te vermijden. Iedere kat heeft ook een eigen kattenbak en eet –en drinkbakje nodig. Wij willen graag privacy op toilet en delen ons bord en bestek niet graag met onze huisgenoten. Dat is voor een kat niet anders!

Is het kwaad al geschied en merk je dat je kat last heeft van stress? Volgende middelen kunnen helpen om de stress te verminderen:

Dieetvoeding van de dierenarts

Bij de dierenarts is speciale dieetvoeding verkrijgbaar die stress aanpakt. De voeding bevat stoffen zoals alfa-casozepine, waarvan bewezen is dat ze een kalmerend effect hebben op je hond of kat.

De stoffen zijn vergelijkbaar met een mild antidepressivum voor de mens. Waar een humaan antidepressivum echter vaak vervelende bijwerkingen heeft, geeft deze voeding bij je kat niets van neveneffecten.

Verdamper met kalmerend effect om stress te verminderen

Je kunt bij de dierenarts Feliway verkrijgen, een verdamper of spray die de natuurlijke feromonen van de kat nabootsen. Katten verspreiden feromonen wanneer ze zich veilig voelen. Zijn ze gestresseerd, dan verspreiden ze deze feromonen niet langer of in veel mindere mate.

Feliway bootst het effect van deze natuurlijke stoffen na, waardoor je kat zich terug veiliger voelt en minder stress vertoont.

Therapie voor katten

Zoals bij de mens kan een kat geholpen zijn met gedragstherapie als zijn stress wordt veroorzaakt door een specifieke stimulus zoals een hond. Een kattengedragstherapeut kan ervoor zorgen dat de kat een associatie maakt tussen de hond en een positieve stimulus. Hij wordt dan bijvoorbeeld beloond op het moment dat de hond de kamer binnenkomt.

Ook exposure therapie kan helpen. Bij exposure therapie wordt de kat stap voor stap geconfronteerd met het object tot de schrik verdwenen is. De techniek wordt ook veelvuldig toegepast bij mensen met een fobie.

In Vlaanderen is er een centrum dat gespecialiseerd is in kattengedragstherapie. Meer informatie vind je op www.kattengedrag.be. Heb je eerder interesse om zelf aan de slag te gaan met je kat? Felinova te Kruibeke biedt cursussen gedragstherapie aan. De cursussen zijn toegankelijk voor iedereen en duren slechts een dag. Zij zijn terug te vinden op www.felinova.be.