De feestdagen: fijne geluiden en kleuren, gezellige leefruimtes, mooie versieringen, dierbare vrienden en familie om je heen! Feestelijke diners, nieuwjaarsbrieven en vele cadeautjes. Kortom, quasi iedereen houdt van deze gezellige periode.

Traditioneel komt er ook wel wat stress bij kijken: de gastvrouw en gastheer hebben heel wat voorbereidingen te treffen. Hun katten ervaren eveneens stress. De kat wordt namelijk met ongewone situaties geconfronteerd waar ze tijdens het jaar nooit mee te maken krijgt.

Kat versus hond tijdens de feestperiode

Voor de meeste honden betekent de eindejaarsperiode een eindeloze rit van plezier. Ravotten met nieuwe mensen, nieuwe dingen besnuffelen en bovenal: heerlijke voedselgeuren die in het huis ronddwalen.

De kat daarentegen waant zich in een gekkenhuis vol grote, luidruchtige mensen. Stress bij de kat is een feit want niets is nog wat het was: nieuwe geuren, nieuwe stemmen, nieuwe geluiden, meer decibels, enzovoort.

Freakshow

Voor de kat lijkt het alsof ze in een echte freakshow terechtkomt: hevig geparfumeerde dames, mensen die bulderen van het lachen, een walm van alcohol en zweet, vervelende en veel te luide top-100 muzieklijstjes, wansmakelijke danspasjes van de gasten, kleine etterbakjes die de staart van de kat beschouwen als de flosj van de paardenmolen, enzovoort.

De dagelijkse routine van de kat wordt grondig verstoord en ze heeft dikwijls weinig tot geen rustige ontsnappingsplaatsjes ter beschikking. Mocht de kat des huizes een verzoeknummer kunnen aanvragen, het zou ongetwijfeld de plaat ‘Ge moogt naar huis gaan’ van Urbanus zijn…

Hoe bezorg ik mijn kat ook een prettig eindejaar?

  • Focus op routine om stress bij de kat te vermijden! Hou het normale schema van jouw kat zoveel mogelijk aan en blijf consistent met voedingstijden en -hoeveelheden.
  • Maak een aparte, veilige ruimte klaar voor jouw kat waar hij rustig kan vertoeven tijdens het feest. Richt de ruimte comfortabel in met een mandje, een krabpaal, zijn favoriete speeltjes, vers water, enkele dekentjes, enkele kartonnen dozen en misschien enkele snoepjes. Sluit deze ruimte af voor de gasten zodanig dat je zeker bent dat je kat veilig is. Durf op je strepen staan en vraag je gasten de kat met rust te laten. Hang gerust een blad papier op de deur met de melding ‘niet openen – gevaarlijke tijger aanwezig’. Als het praktisch gezien mogelijk is, kan je ook altijd de deur op slot doen. Doorgaans vindt een kat dat niet leuk, maar deze keer zal hij je dankbaar zijn.
  • Een gevolg van al dat bezoek is de aanwezigheid van een enorme hoeveelheid voedsel. Een gast laat per ongeluk wat voedsel vallen op de grond of besluit om die ‘arme’ kat ook een hapje aan te bieden… Een kat schrikt er echt niet voor terug om een snackje mee te pikken onder tafel. Het probleem is dat dit ongezonde eetgewoontes zijn. Wees dus op je hoede voor illegale snacks! Het voedingspatroon wordt omgegooid en dit kan ernstige problemen opleveren met de spijsvertering van je kat, met braken en diarree als gevolg.
  • Indien je elke dag met je kat speelt, verlies deze speeltijd dan ook niet uit het oog tijdens de feestdagen. Speeltijd is belangrijk voor jouw kat, ook tijdens de drukke feestdagen. Een beetje aandacht en liefde zullen je kat goed doen, zeker tijdens deze drukke en verstorende periode.

Met deze tips kan je het feestgedruis voor katlief wat aangenamer maken. Prettige feesten!