Als katteneigenaar ben je ongetwijfeld begaan met de gezondheid van je dier. Je zorgt voor goed eten en vers drinken, kamt hem en behandelt hem tegen wormen en vlooien. Wat echter vaak over het hoofd wordt gezien zijn de tanden. Nochtans is de tandverzorging van katlief een belangrijk deel van zijn gezondheid.

Tandproblemen bij de kat kunnen immers tot algemene gezondheidsproblemen leiden. Zo kan het zijn dat je kat niet goed meer kan eten waardoor hij onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en verzwakt. Tandverzorging voor katten is dus belangrijk om algemene gezondheidsproblemen te vermijden.

Katten kunnen met diverse tandproblemen te maken krijgen:

Tandplak en tandsteen

Er zijn tal van gebitsproblemen mogelijk bij katten. Eén daarvan komt ook veelvuldig voor bij mensen: tandplak. Tandplak is een kleurloos doorzichtig laagje dat bestaat uit bacteriën, slijm en voedselresten en zich vastzet op de tanden. Wanneer tandplak niet verwijderd wordt kan het verharden en tandsteen worden. Dit laatste is enkel door de dierenarts te verwijderen.

Tandvleesontsteking

Een ander vaak voorkomend probleem is een ontsteking van het tandvlees of zelfs het kaakbot. We spreken dan van Parodontitis, een ontsteking die steeds erger wordt tot uiteindelijk de tanden uitvallen. Zo een ontsteking blijft jammer genoeg vaak niet beperkt tot de mond. De bacteriën uit de mond kunnen elders in het lichaam ziektes veroorzaken.

Alsof dit alles nog niet erg genoeg is, is het dikwijls ook zo dat de kat tandpijn heeft zonder dat je daar als eigenaar iets van merkt. Om ons geliefkoosd huisdier hiervan te besparen pak je het best preventief aan. Het motto “voorkomen is beter dan genezen” is hier zeker van toepassing!

Met onderstaande tips help je de tanden van je kat gezond houden:

Ga regelmatig naar de dierenarts

De dierenarts is en blijft de persoon bij uitstek om het gebit van je kat gezond te helpen houden. Zoals bij de mens is ook bij de kat een jaarlijkse check-up sterk aangewezen. Indien nodig zal de dierenarts een detartratie uitvoeren. Hierbij wordt onder volledige verdoving de aanwezige tandplak en/of tandsteen ultrasonisch verwijderd.

Ga zeker op tussentijds bezoek bij de dierenarts als de adem van je kat slecht ruikt, je roodheid, bloeden of zwelling van het tandvlees bemerkt of de kat moeite lijkt te hebben met het eten van droge korrels.

Poetsen, poetsen en nog eens poetsen

Al lijkt het misschien een gek idee: poetsen is de boodschap! Wij poetsen ook dagelijks onze tanden. Waarom zou dit voor een kat anders moeten zijn? Wanneer je een kitten in huis haalt doe je er goed aan hem van bij het begin gewoon te maken zijn tanden te laten poetsen. Oudere katten plots aanleren om de tanden te laten poetsen is een stuk moeilijker, maar toch het proberen waard.

Gebruik nooit tandpasta voor mensen! De fluoride in deze tandpasta is immers giftig voor dieren. Bij de dierenarts vind je tandpasta met vleessmaak, speciaal voor katten.

Ook de tandenborstel is er best eentje dat speciaal voor katten werd ontworpen. De kop van een gewone tandenborstel is immers veel te groot. Het merk Virbac onder andere, heeft verschillende tandenborstels en tandpasta voor katten in zijn gamma.

Geef droge voeding

Geef je kat liefst droge brokken in plaats van natte voeding. Wanneer een kat op een droge brok bijt wordt de tand namelijk gepoetst. Droge voeding speelt dus een belangrijke rol op het gebied van tandverzorging voor katten.

Brokken van de betere voedingsmerken zijn bovendien zodanig gebakken dat ze zorgen voor een maximaal mechanisch poetseffect. De brokken vallen pas uiteen wanneer de tand de brok bijna volledig heeft doorboord. Op die manier worden de tand en het tandvlees geschuurd, waardoor tandplak minder kans krijgt.

Bij de dierenarts is bovendien voeding verkrijgbaar speciaal voor katten die gevoelig zijn aan het ontstaan van tandplak. De brokken bevatten zogenaamde calciumchelatoren, die calcium uit het speeksel trekken. En laat calcium nu net de stof zijn die verantwoordelijk is voor het ontstaan van tandplak en tandsteen…