Als je een tuin hebt en je kat gaat buiten dan heb je hem wel al eens gras zien eten. “Ik geef mijn kat toch lekkere brokjes, waarom moet ie nog gras gaan eten?”, hoor ik je denken… Maar waarom eten katten gras eigenlijk?

Dat katten gras eten lijkt op het eerste gezicht een vreemde gedraging. De kat gaat er immers van braken. Natuurlijk vindt de kat het braken zelf niet zo prettig, maar het opgeluchte gevoel nadien wel!

Wanneer katten gras eten is de natuur aan het werk

Katten zijn carnivoren en hun spijsverteringsstelsel is er niet op gemaakt om voedsel van plantaardige oorsprong te verteren. Wanneer katten gras eten gaan ze dan meestal ook braken kort erna. Je kan je dan gaan afvragen waarom ze in godsnaam iets eten waarvan ze achteraf gaan braken.

Wilde katten in de natuur vangen muizen en vogels en werken heel het goedje naar binnen, inclusief pluimen en kleine botjes. Om deze niet-verteerbare delen te elimineren gaan katten gras eten en braken, wat de kat een opgelucht gevoel geeft. Dat katten gras eten is dus 100% natuurlijk gedrag, ook al leven ze voornamelijk binnen.

Voordelen van gras voor de kat

Naast het feit dat gras ervoor zorgt dat de kat verlost raakt van onverteerbare stoffen, heeft gras nog andere gezondheidsvoordelen:

  • Gras kan een handje helpen bij het opbraken van haarballen. Wanneer een kat zich wast blijven er haren aan de tong kleven die de kat binnen slikt. Na verloop van tijd gaan deze haren samenklitten in het spijsverteringsstelsel. Met wat geluk komt zo’n haarbal er vrij gemakkelijk uit doordat de kat braakt. Soms echter, kan de haarbal verder zakken naar de darmen. Is de haarbal te groot, dan kan dit een gevaarlijke obstructie veroorzaken. Om dit te voorkomen eten katten gras (om het braken te vergemakkelijken).
  • Gras bevat veel vezels. Vezels hebben tal van voordelen voor de gezondheid. Zo kunnen zij constipatie en diarree helpen voorkomen, zijn ze goed voor het hart, zorgen ze voor een verzadigd gevoel en zorgen ze ervoor dat er meer goede dan slechte bacteriën in de darmen aanwezig zijn.
  • In gras zit veel foliumzuur, een belangrijke vitamine. De kat moet net zoals de mens foliumzuur uit de voeding halen, aangezien het lichaam dit zelf niet aanmaakt. Een tekort aan foliumzuur geeft aanleiding tot bloedarmoede.

Opgelet met gras van buiten

Ondanks de vele gezondheidsvoordelen van het eten van gras, is voorzichtigheid geboden met buitengras. Gras is vaak behandeld met pesticiden en andere chemische stoffen. Het is niet omdat jouw gazon niet behandeld is dat dat bij de buren niet het geval is!

Je zorgt er best altijd voor dat je binnen een potje met gras zet waar je kat altijd aan kan. In de handel wordt dit vaak verkocht als ‘kattengras’. Wanneer je je kat dan buiten laat, zal hij minder behoefte hebben om aan het gazon van je buur te gaan knabbelen.