[vc_row][vc_column][vc_column_text]

De voeding van katten en honden is één van de meest besproken onderwerpen binnen de huisdierenwereld. Er bestaan veel verschillende theorieën en ideeën rond de vraag: “Wat eten katten best?”. Net zoals bij mensen is er bij katten een grote verscheidenheid aan ‘stromingen’ die elk zijn aan- en tegenhangers kennen. Wij nemen de voor- en nadelen van zelfbereide voeding, raw food, industriële voeding en gezondheidsvoeding onder de loep… Waarschuwing: wat volgt is een vrij lijvige uiteenzetting. Dit om de eenvoudige reden dat wij het onderwerp voeding gewoonweg zeer belangrijk vinden. “Je bent wat je eet” geldt ook voor katten. Als je het einde van het artikel haalt dan kan je er in elk geval van op aan dat je goed bent geïnformeerd. Must-read  informatie voor elk betrokken katten-baasje!

Zelfbereide voeding

wat eten katten best zelfbereide voeding gezondheid canessi
Bron: ” The cat’s choice ” by Bosc d’Anjou is licensed under CC BY 2.0.

Net zoals je voor jezelf kookt is het perfect mogelijk om ook voor je kat gezellig aan het kokkerellen te slaan. Je wilt immers het beste voor je lieveling en daarbij komt ook een gezonde en liefst verse voeding, niet? Er moeten echter enkele belangrijke kanttekeningen worden gemaakt. Hoe nobel het gebaar om te koken ook mag zijn, voorzichtigheid is geboden!

Voordelen

Wanneer je zelf de voeding van je kat bereidt weet je perfect wat er uiteindelijk in het voederbakje zal belanden. Je kiest al de ingrediënten immers zelf. Je weet ook dat je enkel de prijs betaalt van deze ingrediënten en niets extra betaalt voor de productie, verpakking en werkuren.

Katten die bepaalde voedselallergieën hebben kunnen soms erg gebaat zijn bij een zelfbereide voeding. Zo zijn er bijvoorbeeld katten die allergisch zijn aan kippeneiwit. Voeding die in de handel te vinden is bevat vaak kippeneiwit. Als baasje zou je er in dit geval voor kunnen kiezen om zelf voeding te bereiden die deze eiwitbron niet bevat.

Wanneer je heel goed weet waarmee je bezig bent, kan zelfbereide voeding een goed dieet zijn voor je kat. Maar laat dit nu net het grote probleem zijn…

Nadelen en kanttekeningen

– Het grote gevaar bij zelfbereide voeding is dat het moeilijk is om te weten wat je precies moet klaarmaken en in welke verhoudingen. Bepaalde voedingsstoffen zijn onontbeerlijk in het dieet van elke kat. Denk hierbij onder meer aan proteïnen, essentiële vetzuren, taurine en diverse vitaminen en mineralen. Ben je te weten gekomen wat je best klaarmaakt, dan stelt zich nog de vraag in welke verhoudingen de benodigde voedingsstoffen aanwezig moeten zijn in het zelfbereide potje en hoeveel per portie er precies nodig is.

– Vaak kom je met zelfgemaakte voeding duurder uit dan met voeding die in de handel verkrijgbaar is.

– De houdbaarheid van zelfbereide voeding is beperkt en vraagt bovendien stockageruimte in de koelkast of diepvries.

Tips

Wil je graag zelf aan de slag, hou dan het volgende in het achterhoofd:

– Zelf koken vraagt om een grondige kennis. Wil je zelf koken, vraag dan raad aan je dierenarts of iemand die gespecialiseerd is in zelfbereide voeding voor katten.

– Zelf koken vergt best wel wat tijd. Maak voor jezelf uit of je hiervoor de tijd en moeite wilt opbrengen.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Raw food

wat eten katten best raw food gezondheid canessi
Bron: “Pork Chops (RAW)” by Stuart Webster is licensed under CC BY 2.0.

Er is de laatste jaren heel wat te doen rond rauwe voeding of ‘raw food’. Het is een hype die zowel voor mensen als huisdieren geldt. Het idee erachter is om zo weinig mogelijk verwerkte of bewerkte voedingsmiddelen aan je kat te geven, die bovendien ongekookt en dus rauw zijn.

Een pro argument dat gebruikt wordt is dat katten pure carnivoren zijn en dus eigenlijk enkel vlees nodig hebben. Vroeger, toen ze nog niet gedomesticeerd waren, waren katten immers genoodzaakt zelf voedsel te gaan zoeken in de natuur. Ze aten toen voornamelijk rauw vlees.

Een typisch raw food dieet bestaat dan ook meestal uit rauw vlees. Het is inderdaad zo dat katten 100% vleeseters zijn (in tegenstelling tot honden) en dat vlees het belangrijkste onderdeel moet uitmaken van je kat zijn voeding. Voor een klein deel kan het ook bestaan uit granen, groenten en fruit. Immers, wanneer een kat een vogel at in het wild, speelde hij ook automatisch het voedsel binnen dat nog in de maag van de vogel zat (granen, bessen, …).

Voordelen

Een dieet op basis van rauw vlees lijkt het meest tegemoet te komen aan de oorspronkelijke voedselbehoeften van de kat. Net zoals bij (niet-rauwe) zelfbereide voeding is het zo dat je perfect weet wat je kat eet en waarvoor je betaalt.

Nadelen en kanttekeningen

Een onderzoek van de US Food & Drug administration (Bron: verkregen op 29 januari, 2015, via http://www.fda.gov/AnimalVeterinary/ResourcesforYou/AnimalHealthLiteracy/ucm373757.htm) tussen 2010 en 2012, heeft aangetoond dat rauwe voeding voor dieren een grotere kans heeft om ziekteverwekkende bacteriën te bevatten dan niet-rauwe voeding.

Zo worden in rauw vlees vaak de Listeria en Salmonella bacteriën gevonden. Deze bacteriën houden niet enkel een gevaar in voor de kat zelf, maar ook voor het baasje! Het is immers zo dat je bij het bereiden van het vlees bijvoorbeeld per ongeluk je mond kan aanraken met je besmette handen en geraakt dan zelf besmet. Ook kunnen bij het bereiden spatten terecht komen op andere voedingsmiddelen die zich in de buurt bevinden (zoals de fruitmand). Ook op die manier kan je dan later besmet raken.

Het is zelfs zo dat het geven van rauw vlees het grootste gevaar inhoudt voor de baasjes en minder voor de kat zelf! Katten hebben namelijk een veel korter spijsverteringsstelsel dan mensen. De voeding en dus ook de bacteriën worden sneller verteerd en verlaten sneller het lichaam. Ze maken op die manier minder kans om een effect te bewerkstelligen. Bovendien zijn katten van nature beter bestand tegen allerlei bacteriën dan mensen.

Tips

Besluit je toch de ‘raw food weg’ op te gaan, hou dan best rekening met volgende tips:

– Koop een groot stuk kwaliteitsvol vlees, geen voorverpakt vlees uit de supermarkt.

– Eens je het vlees in huis hebt, spoel de buitenkant goed af, proportioneer het vervolgens, verpak het goed en stop hetgeen je niet snel nodig hebt in de diepvries. Let op met mixen. Mixen kan spatten geven, wat maakt dat de omgeving besmet raakt indien het vlees ziekteverwekkende bacteriën bevat.

– Ontdooi diepgevroren vlees ALTIJD in de koelkast.

– Let op met commerciële (niet verse) rauwe voeding. Tegenwoordig vind je heel wat verschillende soorten rauwe voeding in de handel: stukken diepgevroren vlees, diepgevroren vleesworsten, … je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat. Jammer genoeg bevatten veel van deze voedingen vlees van minderwaardige kwaliteit en te vaak bevatten ze ook teveel granen, groenten en fruit. Deze laatsten worden toegevoegd om te vullen. Vlees is immers heel wat duurder.

 

Industriële voeding

wat eten katten best industriele voeding gezondheid canessi
Bron: “Kibbles – August 20th, 2011” by Mark Turnauckas is licensed under CC BY 2.0.

Industriële voeding is een andere benaming voor voeding die je in de handel kan kopen. Denk daarbij onder meer aan merken zoals Whiskas, Friskies, Sheba en huismerken van supermarkten.

Voordelen

Het is handig dat je kattenvoeding kan meenemen wanneer je inkopen gaat doen. Gewoon de winkelkar in en klaar is kees. De meeste commerciële voedingen, en vooral natvoer, zijn zeer smakelijk voor de kat. Bovendien zijn ze vrij goedkoop te verkrijgen.

Nadelen en kanttekeningen

We kunnen er niet naast kijken wanneer we inkopen gaan doen: de commerciële voedingen voor katten. Marketing specialisten hebben doorheen de jaren mooi weten inspelen op het feit dat katten meer en meer als volwaardig lid van het gezin worden gezien.

Producenten van kattenvoer spelen hierop in door voeding aan te bieden waarbij de vergelijking met ‘mensengerechten’ niet ver weg is. De tientallen smaakjes van Sheba en Felix natvoer zijn hiervan een goed voorbeeld. Deze merken willen baasjes graag doen geloven dat katten, net als hun baasjes, variatie nodig hebben in hun voeding. Niets is minder waar!

Het spijsverteringsstelsel van katten zit helemaal anders in elkaar dan dat van mensen. Zo hebben katten veel minder verschillende soorten darmflora. Dit betekent dat hun spijsverteringsstelsel er niet op gemaakt is om een grote variatie aan voeding te verteren. Het is dus heus niet nodig en zelfs nefast om voeding (en smaakjes!) af te wisselen. Afwisselen kan spijsverteringsproblemen in de hand werken.

Bovendien is het zo dat het reuk -en smaakorgaan van de kat helemaal anders zijn dan die van ons. Katten hebben veel minder smaakpapillen dan mensen, maar wel een veel sterker ontwikkelde reukzin. Dit maakt dat zij vooral eten met hun neus en niet met hun mond. Het maakt dus, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, niet zoveel uit welk smaakje er in dat potje natvoer zit.

Het allergrootste probleem met de goedkopere commerciële voedingen is echter de samenstelling. Zo worden vaak ingrediënten gebruikt die in principe niet geschikt zijn voor katten: teveel groenten, teveel granen, vis (minder geschikt omwille van het gevaar voor kwikvergiftiging), teveel zouten, een tekort aan essentiële vetzuren en taurine, …

Het gevolg is dat katten veel vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van spijsverteringsproblemen en op de lange termijn ook ernstigere ziektes. Deze manifesteren zich (jammer genoeg) pas op latere leeftijd. Echter, ook op relatief korte termijn kunnen zich ernstige problemen voordoen wanneer een kat minderwaardige voeding krijgt voorgeschoteld. Zo is het algemeen geweten dat de katten -en hondenvoeding van bepaalde goedkope Belgische supermarkten de kans op het ontstaan van blaasgruis significant doet toenemen. Dierenartsen worden hier dagelijks mee geconfronteerd.

Tips

Er zijn verschillende goede redenen voor baasjes om toch voor industriële voeding te kiezen. Zoals reeds gezegd: het kost minder, is eenvoudig aan te kopen en vaak ook smakelijk voor de kat.

Veel baasjes die dergelijke voeding geven zullen ook van mening zijn dat ze reeds katten hebben grootgebracht met goedkopere voeding die nooit enig probleem hebben vertoond. Uiteraard is het zo dat er genoeg katten zijn die perfect 20 jaar oud worden met een goedkopere voeding. Maar dit zullen toch eerder de uitzonderingen zijn die de regel bevestigen. Het is afhankelijk van dier tot dier hoe er op de voeding gereageerd wordt.

Je zou de vergelijking kunnen maken met roken bij mensen. Er zijn mensen die heel hun leven een pakje per dag roken en toch stokoud worden. Dat wil niet zeggen dat roken gezond is. Statistisch gezien zullen er meer katten zijn die ouder worden en gezonder zijn tijdens hun leven met een gezonde voeding, net zoals het statistisch gezien zo is dat er meer niet-rokers ouder zullen worden en gezonder zullen zijn tijdens hun leven dan rokers.

Kies je toch voor een industriële voeding, hoe dan rekening met volgende tips:

– Koop liefst niet de allergoedkoopste supermarktvoeding, maar kies voor een product met een gemiddelde prijs.

– Neem de tijd om de ingrediëntenlijst op de verpakking te onderzoeken: een te laag percentage vlees, een te hoog percentage granen, groenten of fruit en een hoog zoutgehalte… Het zijn slechts enkele voorbeelden die een belletje moeten doen rinkelen.

– Kies liefst voor een droge voeding. Natte voedingen bevatten minder voedzame ingrediënten en veel meer water (water is belangrijk, maar het is niet de bedoeling daar veel voor te betalen), zijn duurder en beperkt houdbaar eens geopend. Bovendien is het geven van droge brokken belangrijk voor het onderhoud van de tanden en het tandvlees van je kat.

– Vraag raad aan je dierenarts. Hij of zij is de meest geschikte persoon om jou te adviseren. Dierenartsen kregen in hun opleiding een vak rond voeding voor huisdieren. Zij weten perfect wat een kat nodig heeft en vooral wat hij niet nodig heeft. Zij worden ook dagelijks geconfronteerd met aandoeningen die jammer genoeg vaak een gevolg zijn van een verkeerde voeding. Bovendien kennen ze jouw dier en weten ze waar zijn zwakheden liggen. Op basis daarvan kunnen ze jou helpen de juiste keuze te maken.

 

Gezondheidsvoeding

 

wat eten katten best gezondheidsvoeding gezondheid canessi

De term ‘gezondheidsvoeding’ is nog niet algemeen gekend bij het grote publiek. Nochtans kennen we allemaal wel enkele merken van kattenvoeding die onder de noemer ‘gezondheidsvoeding’ kunnen worden gerekend. We spreken hierbij dan over de zogenaamde ‘premium merken’ zoals Royal Canin en Hills.

Voordelen

Een groot voordeel van premium merken is dat ze grondig onderzoek uitvoeren naar de noden van huisdieren. Terwijl goedkopere merken hun productie uitbesteden aan grote bedrijven in lage lonen landen die letterlijk aan de lopende band en zonder veel voorafgaand onderzoek zoveel mogelijk produceren.

Het allergrootste voordeel van gezondheidsvoeding is dat deze is afgestemd op de leeftijd en bepaalde gevoeligheden van de kat. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen leeftijdsgroepen: groeiperiode, volwassenheid en senior of oudere leeftijd. De aanpassing van de voeding van je kat naarmate hij ouder wordt is heel belangrijk. Kittens hebben namelijk volledig andere behoeften dan oudere katten.

Om een voorbeeld te geven: bijna alle oudere katten ontwikkelen vroeg of laat nierinsufficiëntie. Om nierinsufficiëntie te voorkomen is het belangrijk dat de voeding wordt aangepast. Deze mag namelijk niet teveel fosfor bevatten. Blijf je een voeding voor volwassen katten geven aan je oudere kat dan bevat deze dus eigenlijk teveel fosfor.

Een bijkomend voordeel van gezondheidsvoeding is dat er naast de leeftijd rekening wordt gehouden met gevoeligheden van het dier. Dit kunnen ras-afhankelijke gevoeligheden zijn of individuele gevoeligheden.

Bepaalde katten-rassen zijn bijvoorbeeld vatbaarder voor blaasgruis of mobiliteitsproblemen. In de gezondheidsvoeding wordt daarop dan ingespeeld door middel van de toevoeging van bepaalde vitaminen en mineralen.

Algemeen is het ook zo dat ingrediënten van hoogwaardige kwaliteit worden gebruikt zoals zeer goed verteerbare eiwitten of LIP- eiwitten. LIP staat voor Low Indigestible Proteins. Concreet wil dit zeggen dat de kans op spijsverteringsproblemen wordt geminimaliseerd door deze eiwitten te gebruiken. De kwaliteitsnormen bij gezondheidsvoeding liggen zeer hoog. Enkel grondstoffen van hoge kwaliteit worden gebruikt. Dit merk je aan je dier. Katten die gezondheidsvoeding krijgen zien er ook wel degelijk gezond uit. Hun vacht glanst en ze hebben geen huidschilfertjes. Ook uit de stoelgang van de kat blijkt dat hij of zij gezond is. De stoelgang is vast van structuur, stinkt minder sterk dan bij goedkopere voedingen en is kleiner in omvang. Dit komt omdat meer voedingsstoffen worden opgenomen en minder onbruikbare afvalstoffen het lichaam hoeven te verlaten.

Naast voeding voor gezonde dieren bestaat er ook dieetvoeding voor zieke dieren, die eveneens onder de noemer gezondheidsvoeding valt. Deze voeding is op advies verkrijgbaar bij de dierenarts.

Nadelen en kanttekeningen

Gezondheidsvoeding is duurder dan commerciële supermarktmerken. Aan jou om uit te maken of je dit extra centje aan katten-voeding wilt besteden. Onthoud echter dat er een grondige reden is waarom die premium voeding duurder is. Alle bovengenoemde voordelen moeten logischer wijze ergens doorgerekend worden…

Het feit dat gezondheidsvoeding is afgestemd op verschillende leeftijdsstadia en gevoeligheden maakt dat er heel wat keuze is. Als baasje kan het moeilijk worden om het bos nog door de bomen te zien. Als je binnenstapt bij een dierenspeciaalzaak en je naar de rekken van de premium merken begeeft weet je wat ik bedoel. Laat je niet ontmoedigen en durf je op voorhand informeren bij je dierenarts of vraag raad in de dierenspeciaalzaak  om je keuze te maken.

Tips

Ga ten rade bij je dierenarts. Zoals hierboven reeds aangehaald is en blijft een dierenarts de beste raadgever op vlak van voeding. Bij de meeste dierenartsen kan je ook voeding kopen. Je vraagt advies en loopt gelijk met een zak buiten, heel handig. Let op met het zelf dierenarts spelen. Voeding heeft een veel belangrijkere invloed op de gezondheid van je dier dan je zou denken. Laat je liever bijstaan dan zelf te gaan experimenteren.

Goed zo, je hebt het einde van het artikel gehaald. Dat wil zeggen dat je oprecht begaan bent met de voeding van jouw kat en zo hoort het ook te zijn, voor elk katten-baasje! Na dit artikel ben je een beetje meer voedingsexpert geworden en kan je een weloverwogen keuze maken voor de voeding van je kat. “Wat eten katten best?”: er is wel degelijk een antwoord dat wetenschappelijk kan onderbouwd worden, maar het baasje heeft uiteindelijk het laatste woord en de keuze is aan hem.

Nog een laatste tip: beslis je om te veranderen van voeding, hou dan rekening met een overschakelingsperiode van 10 dagen. Ga om je nieuwe zak voeding wanneer je nog genoeg van de oude voeding over hebt. Op dag 1 geef je 90% oude voeding en 10% nieuwe voeding, op dag 2 geef je 80% oude voeding en 20% nieuwe voeding enzovoort, tot je uiteindelijk op dag 10 het eetbakje volledig met de nieuwe voeding kan vullen.

Indien je nog vragen hebt over voeding voor katten, aarzel niet jouw vraag hieronder te stellen of ons een mailtje te sturen!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]